Zapečená kapusta

Kapusta (hanácky kél, slovensky kel) patří mezi velmi zdravou košťálovou zeleninu. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálů (vápník, hořčík, selen, fosfor, železo ad.). V obchodě se teď dá koupit téměř celoročně. Jenže jak na ni, abyste si opravdu pochutnali?

Nejjednodušší je syrovou kapustu rozebrat na jednotlivé listy, vykrojit tuhý střed a zbytek rozkrájet na nudličky. Ty pak krátce povaříte v osolené vodě. Po scezení dostanete osvěžující chutnou zeleninu, kterou bez dalšího zpracování můžete přidat na talíř ke klasickému jídlu typu brambory/rýže + maso, ale i k těstovinám.

Kdo chce zkusit vytvořit z kapusty samostatné jídlo, může zkusit tento recept:

  • půl hlávky kapusty
  • 1 hrnek mouky (my nemůžeme pšenici, takže jsme dali Doves Farm samokypřicí)
  • česnek, sůl, majoránka

Z kapusty vykrojíme košťál, rozkrojíme na větší kusy a povaříme v osolené vodě do měkka (cca 10 -15 minut). Scedíme, chvíli počkáme, než trochu vystydne a nasekáme ji nadrobno. V míse smícháme nasekanou kapustu s moukou, drceným česnekem, solí a majoránkou.

Kdo má rád vůni uzeného, přidá kostičky anglické slaniny.

Hmotu dáme do menšího pekáčku na namaštěný pečicí papír a pomastíme olejem nebo sádlem i na povrchu. Zapékáme při 200 stupních asi 30 minut, prostě do zlatova.

Základ receptu jsem čerpala z úžasných webovek Petry Menové:
https://varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/clanky/zelenina/kapustovy-nakyp.html
Jestli je neznáte, určitě si je prohlédněte. Jsou tam bezvadné tipy na vaření bez mléka, vajec a pšenice.

You may also like...