Bezlepkový chleba

(bez lepku, mléka, vajec, luštěnin, pohanky i kukuřice)

Na téhle dobrotě ujíždíme nejčastěji…

Suroviny:

  • 1 lžíce psyllium
  • 400 ml vlažné vody
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička medu nebo cukru
  • 1 lžička octa
  • 1 lžička soli
  • 1 vrchovatá lžička sušeného droždí
  • 1 lžička kmín
  • semínka podle chuti (slunečnicové, lněné, dýňové…)
  • cca 430 g mouka Doves Farm bílá chlebová (fialová holubička)

(složení: rýže, tapioka, brambory, xantanová guma)

Smícháme všechnu uvedené suroviny kromě mouky. Psyllium není nutné nechávat nabobtnat předem, bude mít dostatek času zgelovatět během kynutí těsta v ošatce.

Postupně přidáváme mouku a těsto pořádně propracujeme. Já si pomáhám robotem s hnětacím hákem, ale v závěru hnětu ručně.

Přendáme vypracované těsto do pomoučené ošatky, nebo alespoň do kulaté mísy. Přikryjeme igelitem a necháme hodinu kynout v teple.

Deset minut před koncem kynutí si zapneme troubu na 230 stupňů a necháme v ní rozžhavit prázdný pekáč s víkem, popř. jakýkoliv hrnec s pokličkou, který zvládne takto vysokou teplotu.

Vytáhneme rozehřátou nádobu z trouby, opatrně do ní vyklopíme nakynutý bochník, zavřeme víko a šup s ním do trouby.

Pečeme cca 30 minut zakryté a pak ještě 10-15 minut odkryté kvůli křupavé kůrce.

You may also like...