Domácí chleba

Dlouho jsem si říkala, že nebudu takový blázen, abych si doma pekla i chleba. V našem vesnickém obchodě je za pár korun, tak proč si komplikovat život.

Jenže časem se ukázalo, že naše děti jsou alergické na víc a víc potravin. A taky že jim mohou způsobovat problémy i různá potravinářská aditiva. Co všechno se může skrývat v obyčejném konzumním chlebu, to se můžete dočíst v mém FB příspěvku z 1. 6. 2020. Pro mě z toho vyplývá jediná věc – tohle jíst nechci.

A tak si už pár let PEČEME VLASTNÍ CHLEBA. Někdy pravidelně, někdy jen při zvláštní příležitosti, ale vždycky se na křupavý bochník všichni seběhnou jako vosy.

Za tu dobu jsem si ověřila několik základních věcí:

1. Nejlepší je chleba pečený v elektrické troubě. Domácí pekárna vám sice sama těsto uhněte, upeče, ale to nejlepší – správně křupavou kůrku a buclatý tvar bochníku – moc dobře neumí.

2. Na pečení vlastního chleba nepotřebujete žádné zvláštní vybavení. Jen velký pekáč nebo velký litinový hrnec s poklicí. Úplně v pohodě se dá použít i pekáček sklokeramický.

3. Náklady na suroviny u běžného pšenično-žitného chleba jsou fakt minimální. Krásný 700 g bochník vás přijde na max. 10 korun. Plus samozřejmě náklady na elektřinu při pečení, ale to se přiznám, že tak snadno spočítat nedokážu.

4. Časová náročnost? Ano, trvá to opravdu déle než vhodit pecen chleba v obchodě do košíku. Vlastní chleba vám na prkýnko nepřistane lusknutím prstu. Čas, který skutečně strávíte hnětením, mícháním, vkládáním a vytahováním chleba z trouby, však není až tak dlouhý, vejdete se do 20 minut. Mnohem déle však trvá proces kynutí a pečení. U toho však nemusíte těstu asistovat a můžete si dělat svou práci.

5. Zásadní je PLÁNOVÁNÍ. Chléb z kvasnic budete mít hotový za 3 hodiny, kváskový chleba až za cca 13 hodin. Nejde to urychlit, to by se podepsalo na kvalitě. Proto jen nutné přemýšlet dopředu a těsto na chleba si založit včas.

6. Jak dlouho domácí chleba vydrží? U kvasnicového chleba už druhý den poznáte, že už to úplně není ono. Chybí v něm právě ty aditiva, díky nimž je chleba z obchodu déle jako čerstvý. Ale kváskový chleba, ten je vynikající i několik dní po upečení. Pokud ho skladujete zabalený v utěrce a ne v igelitu, nebude vám plesnivět. Jen kůrka bude po pár dnech trochu tvrdší, ale chuť střídky bude pořád vynikající. PÉCT kváskový chleba proto stačí klidně jen JEDNOU TÝDNĚ do zásoby. Osvědčený recept najdete na https://www.cuketka.cz/?p=11418https://www.cuketka.cz/?p=11418

Večer promícháte kvásek s moukou, vodou, solí a kmínem. Ráno těsto trošku prohnětete a v poledne už máte napečeno.

Začátečníci, kteří chtějí zkusit chleba z kvasnic, můžou zkusit tento recept:

RYCHLÝ DOMÁCÍ CHLEBA

Potřebujete 300 ml vody, 1/2 sáčku instantního droždí, 2 lžíce octa, 1 a půl lžičky soli, 1 lžička kmínu a 500 g hladké mouky.

Vše uhnětete, vytvarujete bochník a necháte 2 hodiny kynout v míse na pečicím papíře, vše zakryté utěrkou nebo igelitem.

Pečeme na 230 stupňů 30 minut pod poklicí a dalších 15-20 minut odkryté. Pozor, trouba i pekáč musí být pořádně rozpálené. Těsto na pečicím papíře vkládáme do horkého pekáče, rychle zakryjeme a šup do trouby.

You may also like...