Kniha – Seznam použité literatury

ARENBERGER, Petr a JANÁČKOVÁ, Laura. S kůží na trh. První vydání. Praha: Mladá fronta, 2018. 111 stran. ISBN 978-80-204-4842-2.

AUN, Hansotto a DILL, Dorothee. Onemocnění nehtů – patologické změny. Děhylov: Odel Laboratories, s.r.o., [2019], ©2019. 144 stran. ISBN 978-80-270-5203-5.

BABIČKA, Luboš. Přídatné látky v potravinách. 2. přepracované vydání. Praha: Potravinářská komora České republiky, Česká technologická platforma pro potraviny, 2017. 74 stran. Publikace České technologické platformy pro potraviny. ISBN 978-80-88019-26-8.

BABIČKA, Luboš. Toxicky významné látky v potravinách. 1. vydání. Praha: Potravinářská komora České republiky, Česká technologická platforma pro potraviny, 2017. 54 stran. Publikace České technologické platformy pro potraviny. ISBN 978-80-88019-28-2.

BENÁKOVÁ, Nina. Ekzémy a dermatitidy: [průvodce ošetřujícího lékaře]. 3., rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Maxdorf, ©2013. 206 s. Farmakoterapie pro praxi; sv. 59. Jessenius. ISBN 978-80-7345-331-2.

BEZLEPKOVÁ MARGOTTKA. Srdcem v kuchyni: zdravé, ověřené, autorské a oblíbené recepty bez lepku, laktózy, cukru a jiných alergenů. První vydání. Praha: Powerprint, 2018. 229 stran. ISBN 978-80-7568-114-0.

BURKET, Pavel a STARNOVSKÁ, Tamara. Diety při onemocnění atopickým ekzémem. Praha: MAC, 1996. 31 s. Diety pro nejčastější choroby; sv. 12. Recepty, rady lékaře. ISBN 80-86015-08-4.

BUSINCO, L., BRUNA, G. a FERRARA, M. Jak pečovat o dítě s ekzémem. Praha: Institut UCB pro alergii, [2002?]. 29 s.

ČAPKOVÁ, Štěpánka. Atopický ekzém. Páté, přepracované a doplněné vydání. Praha: Galén, [2017], ©2017. 140 stran. ISBN 978-80-7492- 300-5.

Dermatologie v kazuistikách. Vyd. 1. Praha: Mladá fronta, 2008. 223 s. Aeskulap. ISBN 978-80-204-1875-3.

DOSTÁLOVÁ, Ilona. Přirozeně bez lepku a bez mléka. Vyd. 1. Liberec: I. Dostálová, 2011. 141 s. ISBN 978-80-254-9625-1.

FINLAY, B. Brett a ARRIETA, Marie-Claire. Doba jedová. 6, Špína, hygiena, imunita, alergie. 1. vydání. Praha: Stanislav Juhaňák – Triton, 2017. 295 stran. ISBN 978-80-7553-258-9.

FISCHER, Karen. Žít bez ekzému: komplexní program pro zvládnutí a prevenci ekzému. Olomouc: ANAG, [2018], ©2018. 287 stran. ISBN 978-80-7554-163-5.

FRÜHAUF, Pavel et al. Alergie kojeneckého věku. 1. vyd. [Olomouc]: Solen Print pro Nestlé Česko, 2006. 59 s. ISBN 80-903776-0-2.

FRÜHAUF, Pavel et al. Diagnostika, léčba a prevence alergie na bílkovinu kravského mléka. 1. vyd. [Konice]: Gylden pro Nestlé Česko, 2012. 35 s. Modrá kniha. ISBN 978-80-87290-03-3.

FRÜHAUF, Pavel a kol. Fyziologie a patologie dětské výživy. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2000. 62 s. ISBN 80-246-0069-2.

FUCHS, Martin. Alergie číhá v jídle a pití–: kuchařka pro alergiky. 1. vyd. Plzeň: Adéla, 2005. 189 s. ISBN 80-902532-5-3.

FUCHS, Martin. Alergie číhá v jídle a pití. 2., rozš. a přeprac. vyd. Plzeň: Adéla, ©2007. 267 s. Editio medicinae. Alergologie. ISBN 978-80-902532-2-3.

FUCHS, Martin et al. Kazuistiky z potravinové alergie a intolerance. První vydání. Praha: Mladá fronta, 2017. 199 stran. Edice postgraduální medicíny. ISBN 978-80-204-4644-2.

FUCHS, Martin et al. Potravinová alergie a intolerance. První vydání. Praha: Mladá fronta, 2016. 447 stran. Edice postgraduální medicíny. ISBN 978-80-204-3757-0.

KOBÍKOVÁ, Z. a kol. Vařím s láskou: pečivo, moučníky, cukroví – bez lepku, mléka, vajec. 2. vyd. Brno: Z. Kobíková, 2014. 112 s. ISBN 978-80-905114-3-9.

LAMSCHOVÁ, Petra a HAVLÍČEK, Petr. Jde to i bez mléka a vajec. První vydání. Praha: Mladá fronta, 2017. 138 stran. ISBN 978-80-204-4355-7.

LAMSCHOVÁ, Petra a HAVLÍČEK, Petr. Jde to i bez pšenice. První vydání. Praha: Mladá fronta, 2015. 128 stran. Dieta. ISBN 978-80-204-3853-9.

Léčba atopické dermatitidy v novém milleniu: Praha 12.11.2005: abstrakta. Praha: Astellas Pharma, ©2006. [14] s. ISBN 80-239-7137-9.

MANDŽUKOVÁ, Jarmila. Nakupujte hlavou, vařte srdcem!. 1. vyd. Benešov: Start, 2014. 158 s. ISBN 978-80-86231-59-4.

MEREDITH, Sheena. Ekzémy: [efektivní a bezpečný způsob léčby]. Praha: Pragma, 2002. 113 s. Přírodní léčení. ISBN 80-7205-633-6.

MINDELL, Earl. Alergie: léčba a odstranění příčin alergických reakcí. Praha: Dobrovský s.r.o., 2017. 244 stran. Knihy Omega. ISBN 978-80-7390-412-8.

NOVOTNÁ, Bronislava a NOVÁK, Jiří. Alergie a astma: v těhotenství: prevence v dětství. 1. vyd. Praha: Grada, 2012. 240 s., iv s. obr. příl. ISBN 978-80-247-4390-5.

NOVOTNÝ, František. Atopický ekzém. 1. vyd. Praha: Triton, 2010. 91 s., [8] s. barev. obr. příl. ISBN 978-80-7387-202-1.

NOVOTNÝ, František. Ekzémová onemocnění v praxi. Praha: Grada, 1993. 268 s., 24 obr. na příl. ISBN 80-7169-067-8.

PETRÁKOVÁ, Eva a PETRÁK, Jiří. Kuchařka nejen pro alergiky: –vaříme a pečeme bez mléka a vajec–. Vyd. 1. V Praze: Triton, 2006. 118 s. ISBN 80-7254-725-9.

PETRŮ, Vít a kol. Dětská alergologie. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2012. 531 s. Aeskulap. ISBN 978-80-204-2584-3.

PETRŮ, Vít a KRČMOVÁ, Irena. Anafylaxe: život ohrožující alergie. Praha: Maxdorf, ©2011. 41 s. Edice ČIPA. ISBN 978-80-7345-211-7.

POLÁŠKOVÁ, Jana. Vliv kosmetických přípravků na ochrannou bariérovou funkci pokožky = Influence of cosmetic products on the protective barrier function of the skin: teze disertační práce. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2015. 58 stran. Doctoral thesis summary. ISBN 978-80-7454-575-7.

S dermatology pod kůži: s odborníky o ekzémech a lupénce. Praha: Focus agency, 2010. 30 s.

SHERWOOD, Alice. Kuchařka pro alergiky: pokrmy bez vajec, bez mléka, bez lepku, bez ořechů. Vyd. 1. V Praze: Ikar, 2009. 224 s. ISBN 978-80-249-1187-8.

STEINHAUSER, Ladislav. Příběhy potravin. I. vydání. Brno: Steinhauser s.r.o., 2018. 434 stran. ISBN 978-80-903793-5-0.

ŠICHTAŘOVÁ, Markéta. Citlivá kuchyně, aneb, Štíhle, zdravě, bez alergie, bezlepkově, bez mléka, bez chemie, i pro začátečníky, a úžasně chutně!. Druhé vydání. Praha: NF Distribuce, 2016. 245 stran. ISBN 978-80-88200-02-4.

ŠIMKOVÁ, Hana. Česká pohanková kuchařka. 1. vydání. Brno: CPress, 2015. 92 stran. ISBN 978-80-264-0827-7.

ŠPIČÁK, Václav. Bydlení pro alergiky. 1. vyd. Brno: ERA group, 2003. viii, 77 s. Stavíme. Interiér. ISBN 80-86517-47-0.

ŠMAJSTRLA, Zdeněk. Pohanka ve mlýně a v kuchyni. 2. vyd. Rožnov pod Radhoštěm: TNM, 2000. 110 s. ISBN 80-238-5383-X.

VRZALOVÁ, Radka. Radčina kuchařka bez lepku: se spoustou rad a receptů i bez mléka a vajec. Vydání 1. Praha: Grada, 2015- . svazky. ISBN 978-80-247-5581-6.

On-line zdroje:

https://www.solen.cz/artkey/ped-201701-0008_Soucasne_moznosti_lecby_atopickeho_ekzemu.php

Čapková, Š. (2017). Současné možnosti léčby atopického ekzému. Pediatrie pro praxi18(1), 106-110.

https://www.csaki.cz/dokumenty/Doporucene_postupy_expo_testu_s_potravinami.pdf

Stanovisko výboru ČSAKI k vyšetřování specifických protilátek izotopu IgG nebo IgG4 v diagnostice potravinové alergie. Česká společnost alergologie a klinické imunologie.

https://www.csaki.cz/dokumenty/stanovisko_2014.pdf

Paracetamol a vznik astmatu a alergie

Medical Tribune 26/2011
14.11.2011 13:44
Zdroj: Medical Tribune
Autor: MUDr. Jiří Novák, Ambulance pro klinickou imunologii a alergologii při ÚVN, Praha

https://www.tribune.cz/clanek/24769-paracetamol-a-vznik-astmatu-a-alergie

Marketingová studie odvětví akvakultury

http://eagri.cz/public/web/file/484960/Marketingova_studie_odvetvi_akvakultury_final_1.pdf