Buchtičky s krémem

bez kravského mléka a vajec

Člověk by řekl, že tuhle českou klasiku bez mléka těžko uvaříte. Ale jde to!

Těsto na buchtičky (4 porce):

  • 300 ml rostlinné mléko (kdo nemá ABKM, ale pouze intoleranci laktózy, dá bezlaktózové kravské mléko)
  • 1 sáček instantního droždí
  • 50 g cukr a 1 vanilkový cukr (nebo 70 g obyč. cukru)
  • 80 g olej
  • 1 lžíce rumu
  • špetka soli
  • citronová kúra
  • cca 500 g hladké mouky

Do vlažného (ne horkého) rostlinného mléka dáme cukr a droždí, promícháme a necháme chvilku stát. Pak přidáme všechny zbývající surovina a nakonec postupně přimícháváme mouku. Měla by vzniknout hezká koule, která se nelepí. Těsto necháme kynout hodinu v teple.

A jak udělat buchtičky, abyste nemuseli šoulet každou zvlášť?

Vytvořte z těsta dlouhé hady o šířce cca 2 cm a délce plechu či pekáče. Dejte je na pořádně vymaštěný plech a omastěte i shora a zboku. Mezi jednotlivými hady nechte mezeru zhruba 1 cm. Až budete mít plech plný, rádlem pak všechny hady současně rozkrájejte na jednotlivé buchtičky. Ujistěte se, že jsou buchtičky dostatečně omaštěné, a nechte je na plechu půl hodiny kynout.

Pečeme na 200°C do zlatova, tedy zhruba 15 minut.

Dávka vyjde na 1 a půl plechu – to je u nás množství, které sní 4 velcí jedlíci. Můžete ale péct jen z poloviční dávky, anebo část těsta použít na sladké šneky či jiné sladké pečivo.

KRÉM NA DUKÁTOVÉ BUCHTIČKY (4 porce):

  • 1 litr rostlinného mléka (při intoleranci laktózy můžete použít kravské mléko bezlaktózové, při alergii na mléčné bílkoviny volte mléko rostlinné – např. kokosové)
  • 4 polévkové lžíce cukru
  • 1 a půl balíčku vanilkového pudinku
  • 1 lžíce rumu

Pudinkový prášek rozmícháme v hrnku se studeným mlékem a cukrem. Do hrnce dáme zbylé mléko, rum, obsah hrníčku a neustále mícháme, dokud pudink nezhoustne. Podle chuti pak krém můžeme ještě trochu naředit.

Pozor na pudinkové prášky určené přímo na dukátové buchtičky. Sice krásně voní, ale některé z nich obsahují přidanou mléčnou bílkovinu! Pozor např. na tento krém.

You may also like...