Vepřová panenka s omáčkou

(bez lepku, mléka i vajec)

Když jste kvůli alergiím na dietě jako my, ještě to neznamená, že si nemůžete dopřát jídlo jako z luxusní restaurace. Navíc příprava panenky zabere jen pár minut, za 15 minut máte hotové maso i s omáčkou…
Na 4 dospělácké porce potřebujete:

  • 1 vepřovou panenku
  • rostlinný olej na smažení
  • sůl, pepř, koření (dneska jsme použili Grešíkovu směs gyros, ale můžete vybrat i cokoli jiného)
  • 200 ml kokosové mléko (ne z plechovky, ale z tetrapaku, aby to nebylo moc mastné)
  • 2 zarovnané lžíce pohankové mouky (lze použít i jiná mouka)

Panenku očistíme a nakrájíme na třícentimetrové špalíčky. Lehce je rukou zplácneme a dáme smažit na pánev se 3 lžícemi oleje. Minutu smažíme zprudka, pak zakryjeme pokličkou a ještě 2 minuty dusíme. Medailonky otočíme a ještě 2 minutky dusíme pod pokličkou.

Pak maso dáme stranou na talíř, z obou stran ho posolíme a podle chuti okořeníme. Pro dospělé dáme dostatek čerstvě mletého pepře a lehce pikantní koření, pro malé děti stačí klidně jen sůl.

Do výpeku přímo na pánvi přidáme mouku, sůl, koření a kokosové mléko. Necháme 5 minut probublávat, podle potřeby dolijeme ještě trochu mléka nebo vody. Poctivě mícháme!

Hotovou omáčku pak přelijeme z pánve do menšího hrnce a ještě pořádně prošleháme tyčovým mixérem, aby byla omáčka krásně nadýchaná.

Bramborovou kaši jsme dělali také s kokosovým mlékem, aby nám to chuťově hezky štymovalo. A recept na salát z červené řepy a černé čočky najdete tady.

You may also like...