Bezlepková tortilla

(bez lepku, mléka, vajec, kvasnic, kukuřice, pohanky, sóji a aditiv) – vhodné i pro osoby s histaminovou intolerancí

My v ČR jsme zvyklí na pořádně nakynuté bochníky chleba, ale v mnoha zemích se k pokrmům přikusují chlebové placky nebo se do placek jídlo přímo zabalí. Jednou za čas si domácí slané placky děláme taky. Příprava je jednoduchá a rychlá. Za 15 minut máte hotovo.

Bezlepkové tortilly se dají koupit už hotové, zatavené v plastu, ale jsou velmi drahé (zhruba 40 Kč za jednu placku) a mohou obsahovat konzervační látky a další aditiva. Podle tohoto receptu vás vyjde 1 tortilla na cca 5 Kč. Stačí jen smíchat pár surovin v misce a plácnout těsto na pánev. Za zkoušku to stojí, co říkáte?

Na 3 placky potřebujete:

  • 100 g bezlepkové mouky Doves Farm bílá chlebová
  • 1 lžíce lněné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1 lžička oregána (nebo jiné koření, které máte rádi)
  • 2 prolisované stroužky česneku (pro děti a kojící maminky můžete vynechat)
  • 180 ml vody

Všechno důkladně promícháte v misce. Rozehřejete nasucho pánev a nalijete na ni třetinu těsta. Polévkovou lžící nebo stěrkou těsto rozetřete na co nejtenčí vrstvu. Opékáte do křupava, z každé strany cca 1 – 2 minuty.

Podáváme jako přílohu nebo jen tak k večernímu vínku …

You may also like...