Dýňová polévka
(přirozeně bez lepku, mléka a vajec)
Teď v zimě se snažíme nahnat vitamíny a minerály z domácích zdrojů, jak to jen jde.
Dýně hokaidó vydrží ve sklepě nebo v garáži až do jara, podobně jako podzimní jablíčka. U nás tedy zrovna moc dlouho nevydrží, protože toho s pěti dětmi spořádáme tolik jako dvě průměrné české rodiny 😊 Ale máme kolem sebe dobré duše, které ví, jakými dobrotami nás opravdu potěší. (Nejvíc mě ale každý potěší tím, že si aspoň na hodinu půjčí všechny děti…)
Ale vraťme se k vaření. Tahle oranžová polévka dodá tělu skoro celou abecedu vitamínů a minerálů. A vitamín D a betaglukany, které v zimě potřebujeme na posílení imunity jako sůl, do polévky dodáme pomocí ovesného nápoje Oatie (https://www.nurture.cz/oatie/).
- 1 očištěná střední dýně hokaidó (cca 700 g)
- 2 velké mrkve (lze vynechat, máte-li alergii na mrkev)
- 3 lžíce oleje
- 1 zarovnaná lžička kurkumy
- 1 a půl lžičky soli
- 500 ml vody
- 1 krabička ovesného mléka Nurture Oatie (200 ml)
V hrnci osmahneme na oleji kousky dýně a mrkve a lžičku kurkumy. Vše zalijeme půl litrem horké vody a osolíme. Vaříme pod pokličkou 15 minut. Pak už jen stačí vše rozmixovat do hladka a lehce rozředit ovesným mlékem.
Ozdobíme tím, co máme po ruce – krutónky, dýňová semínka, jáhlové pukance, burizóny, jogurt…
Naši prckové se po téhle polévce můžou utlouct. Hned po vývaru s nudličkami je jejich nejoblíbenější.
Nejnovější komentáře