Dýňová polévka

(přirozeně bez lepku, mléka a vajec)

Teď v zimě se snažíme nahnat vitamíny a minerály z domácích zdrojů, jak to jen jde.

Dýně hokaidó vydrží ve sklepě nebo v garáži až do jara, podobně jako podzimní jablíčka. U nás tedy zrovna moc dlouho nevydrží, protože toho s pěti dětmi spořádáme tolik jako dvě průměrné české rodiny 😊 Ale máme kolem sebe dobré duše, které ví, jakými dobrotami nás opravdu potěší. (Nejvíc mě ale každý potěší tím, že si aspoň na hodinu půjčí všechny děti…)

Ale vraťme se k vaření. Tahle oranžová polévka dodá tělu skoro celou abecedu vitamínů a minerálů. A vitamín D a betaglukany, které v zimě potřebujeme na posílení imunity jako sůl, do polévky dodáme pomocí ovesného nápoje Oatie (https://www.nurture.cz/oatie/).

  • 1 očištěná střední dýně hokaidó (cca 700 g)
  • 2 velké mrkve (lze vynechat, máte-li alergii na mrkev)
  • 3 lžíce oleje
  • 1 zarovnaná lžička kurkumy
  • 1 a půl lžičky soli
  • 500 ml vody
  • 1 krabička ovesného mléka Nurture Oatie (200 ml)

V hrnci osmahneme na oleji kousky dýně a mrkve a lžičku kurkumy. Vše zalijeme půl litrem horké vody a osolíme. Vaříme pod pokličkou 15 minut. Pak už jen stačí vše rozmixovat do hladka a lehce rozředit ovesným mlékem.

Ozdobíme tím, co máme po ruce – krutónky, dýňová semínka, jáhlové pukance, burizóny, jogurt…

Naši prckové se po téhle polévce můžou utlouct. Hned po vývaru s nudličkami je jejich nejoblíbenější.

You may also like...