Teplý salát z černé čočky a červené řepy
(bez lepku, mléka, vajec, sóji…)
Černá čočka beluga není v českých domácnostech příliš známá. Ve velkých supermarketech je ale poměrně běžně k dostání.
Na rozdíl od klasické čočky je menší, nemusí se namáčet a mnohem méně nadýmá.
Náš Kubíček je na čočku alergický, ale my ostatní můžeme jíst luštěniny bez omezení. Pokud máte doma alergiky nebo malé děti, kterým zrovna nevoní česnek, jednotlivé suroviny v salátu upravíte podle potřeby. A nemáte-li doma všechny uvedené suroviny, použijte to, co najdete v lednici a ve spíži.
Na 4 dospělácké porce potřebujete:
- 150 g černá čočka beluga (půl sáčku)
- syrová červená řepa (3 menší nebo 2 větší bulvy)
- čínské zelí (3 velké listy)
- celerový salát ve sladkokyselém nálevu
- česnek (3 stroužky)
- olej, sůl, pepř
Černou čočku vaříme v osolené vodě do měkka, stačí cca 25 minut.
Mezitím si oloupeme řepu a nakrájíme na kostky. Vaříme v samostatném hrnci cca 20 minut.
Oloupeme česnek (nebo cibuli, pokud ji máte radši), nakrájíme ho na plátky. Připravíme si i čínské zelí – nasekáme ho na proužky. Do velké pánve dáme 3 lžíce oleje a zprudka osmahnete česnek a zelí. Přidáme vařenou řepu, čočku a několik lžic celerového salátu i s trochou nálevu. Ten dodá směsi ten správný sladkokyselý říz. Pokud nemáte sterilovaný celer, můžete použít klasické kyselé okurky. Na talíři pak každou porci opepříme a zakápneme kvalitním za studena lisovaným olejem.
Nejnovější komentáře