Teplý salát z černé čočky a červené řepy

(bez lepku, mléka, vajec, sóji…)

Černá čočka beluga není v českých domácnostech příliš známá. Ve velkých supermarketech je ale poměrně běžně k dostání.

Na rozdíl od klasické čočky je menší, nemusí se namáčet a mnohem méně nadýmá.

Náš Kubíček je na čočku alergický, ale my ostatní můžeme jíst luštěniny bez omezení. Pokud máte doma alergiky nebo malé děti, kterým zrovna nevoní česnek, jednotlivé suroviny v salátu upravíte podle potřeby. A nemáte-li doma všechny uvedené suroviny, použijte to, co najdete v lednici a ve spíži.

Na 4 dospělácké porce potřebujete:

  • 150 g černá čočka beluga (půl sáčku)
  • syrová červená řepa (3 menší nebo 2 větší bulvy)
  • čínské zelí (3 velké listy)
  • celerový salát ve sladkokyselém nálevu
  • česnek (3 stroužky)
  • olej, sůl, pepř

Černou čočku vaříme v osolené vodě do měkka, stačí cca 25 minut.

Mezitím si oloupeme řepu a nakrájíme na kostky. Vaříme v samostatném hrnci cca 20 minut.

Oloupeme česnek (nebo cibuli, pokud ji máte radši), nakrájíme ho na plátky. Připravíme si i čínské zelí – nasekáme ho na proužky. Do velké pánve dáme 3 lžíce oleje a zprudka osmahnete česnek a zelí. Přidáme vařenou řepu, čočku a několik lžic celerového salátu i s trochou nálevu. Ten dodá směsi ten správný sladkokyselý říz. Pokud nemáte sterilovaný celer, můžete použít klasické kyselé okurky. Na talíři pak každou porci opepříme a zakápneme kvalitním za studena lisovaným olejem.

You may also like...