Polévka s pohankou
Pohanka patří mezi přirozeně bezlepkové pseudoobilniny. Asi každý ví, že je to opravdu zdravá potravina, ale v praxi ji v kuchyni až tolik lidí nepoužívá. Přitom na tom nic těžkého není.
Obzvlášť jednoduché je vaření s pohankou lámankou, která je na rozdíl od pohankových krup uvařená raz dva. Takže jak na to?
RYCHLÁ POLÉVKA S POHANKOU (za 20 minut hotovo)
- nakrájená zelenina podle vaší chuti (nebo mražená polévková směs)
- půl hrnku pohanky lámanky
- sůl, majoránka (případně i stroužek česneku, bobkový list, pepř – podle toho, co máte rádi)
- lžíce sádla nebo másla
Do velkého hrnce dáme vařit 2 litry vody se zeleninou, osolíme, přidáme tuk, koření a vaříme cca 10 minut, než je zelenina měkká. Přisypeme pohanku lámanku a necháme ji ještě 3 minuty povařit. Počkáme ještě 10 min, aby pohanka v horké vodě dostatečně nabobtnala. Mezitím stihneme prostřít stůl a zavolat strávníky k obědu. S kusem pečiva poslouží pohanková polévka i jako zdravá večeře.
Pohanka je zcela bezpečná pro celiaky a i pro většinu potravinových alergiků. Alergická reakce na pohanku patří mezi ty méně časté, není však vyloučená.
Nejnovější komentáře