Bramborové dalamánky

(s lepkem, ale bez mléka, vajec a zbytečných aditiv)

Když vám zůstanou v hrnci vařené brambory, krásně je zužitkujete v tomhle vláčném a nadýchaném pečivu. Mám vyzkoušeno, že se dají využít i uvařené brambory ze včerejška, které byly skladované v ledničce.

Na 10 dalamánků potřebujete:

  • 200 g vařených brambor
  • 200 g (ml) horké vody
  • cca 350 g hladké mouky
  • 30 g sádla (lze dát i olej, kdo chce mít zcela vegan pečivo)
  • 1 vrchovatá lžička cukru
  • 2 zarovnané lžičky soli
  • 1 lžička kmínu
  • 1 sáček (7 g) instantního droždí (nebo 18 g čerstvého)
  • semínka podle chuti (lněné, slunečnicové, dýňové…)

Do mísy na jemno nastrouháte vařené brambory, přidáte horkou vodu, tuk, cukr, sůl, kmín a semínka. Vše rozmícháte. Jakmile má voda tělesnou teplotu (nepálí vás), přisypeme droždí a po částech přidáváme moukou. Vznikne bochánek, který se nelepí k okrajům nádoby. Přikryjeme ho igelitem a necháme v teple kynout.

Po hodině těsto vyklopíme na pomoučenou plochu a rozdělíme na 10 stejných dílů. Z nich vytvoříme bochánky, dáme je na plech a potřeme olejem. Necháme je kynout ještě dalších 20 minut. Před koncem kynutí si zapneme troubu na 230 stupňů.

Dalamánky pečeme se záparou cca 20 minut dozlatova. Kdo si není jistý, co je to zápara, nemusí se bát. Stačí dát na dno trouby plechový hrnec s vařící vodou, aby se při pečení v troubě tvořila pára.

Díky tuku a strouhaným bramborám vydrží dalamánky vláčné i na druhý den. Pokud vám tedy zbydou …

You may also like...