Pečené brambory s mletým masem

(jednoduchý oběd nebo večeře bez lepku, mléka, vajec a zbytečných dochucovadel)

Pečené brambory mám mnohem radši než vařené. Chuťově jsou lepší a dají se ohřát i na druhý den. A úplně nejradši vařím jídla z jednoho hrnce nebo pekáče. Dáte kopec jídla doprostřed stolu a ať si každý poslouží podle chuti. I úplně malé děti pak mají radost, že si mohou nandat na talíř jídlo samy.

suroviny pro cca 6 porcí

  • 400 – 500 g mletého masa (my jsme měli vepřové)
  • 100 g anglické slaniny (lze vynechat)
  • 15 menších brambor (10 středních)
  • 4 mrkve
  • 2 červené řepy (lze vynechat – ale v jídle jsou fakt luxusní)
  • koření (sůl, kmín, majoránka, dospělým i pepř)
  • 1 dcl vody

Zeleninu oloupeme a nakrájíme na plátky či kostičky. Červenou řepu dáme na jednu stranu pekáče, aby neobarvila všechno jídlo na červeno. Brambory promícháme s mletým masem, mrkví a kořením. Nakonec jídlo posypeme nadrobno nakrájenou slaninou a podlijeme decí vody. Zavřený pekáč dáme do trouby na 200 stupňů cca na 1 hodinu. Pak víko odklopíme a ještě 15 minut dopékáme dozlatova.

You may also like...