Omáčka z lahůdkového droždí

(2 porce) bez mléka, vajec i lepku

Pozor, potřebujete lahůdkové droždí, tedy deaktivované kvasnice, které mají příjemně nasládlou chuť a aroma (trochu připomíná parmazán). Takže žádné kvasnice, které dáváte do pečiva, aby kynulo!

  • 1 lžíce oleje
  • 2 zarovnané lžíce mouky (použila jsem rýžovou)
  • 1 malá smetana (např. ovesná)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 vrchovatá lžička lahůdkového droždí (pro celiaky a alergiky na ječmen zvolte to bez sladu!)

V rendlíku si z oleje a mouky uděláme jíšku, zalijeme smetanou, přidáme sůl a lahůdkové droždí. Necháme 5 minut probublat a podle potřeby doředíme troškou vody.

Omáčka chutí i vzhledem připomíná sýrovou omáčku. Díky droždí je obohacená o vitamíny skupiny B a mnohé minerály.

Hodí se skvěle na těstoviny, ale i k rýži, bramborám, jáhlám apod.

You may also like...