Bramborové dalamánky

bez pšenice, mléka a vajec (8 bochánků)

Původní recept vytvořila Radka Vrzalová, snad nejlepší bezlepková pekařka v ČR. Určitě doporučuji její FB https://www.facebook.com/bezlepkovevareniradkyvrzalove/ a web https://bezlepkovamatka.cz/ Občas má některý recept i bez mléka a vajec, stačí trošku hledat.

Já jsem trochu flink a věčně nestíhám, takže jsem si původní recept upravila, ale i tak se povedl.

  • 200 g vařených brambor nastrouhaných najemno (stačí zbytky od oběda)
  • 350 g bezlepkové mouky (použila jsem Doves Farm samokypřicí)
  • 5 g soli
  • 5 g prášek do pečiva
  • 6 g sušeného droždí (nebo 15 g čerstvého)
  • 1 polévková lžíce tekutého medu (nebo aspoň cukru)
  • 300 ml teplé vody
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce drceného kmínu

Všechno promícháte a necháte hodinku kynout. Potom naolejovanou rukou vytvoříte 8 bochánků a dáte je na pečicí papír, aby ještě aspoň 20 minut kunuly. Mezitím si zapnete troubu na 230 stupňů. Do malého hrnce nalijte vařící vodu a hrnec vložte na dno trouby. Dalamánky pak dejte do trouby, přidejte teplotu na 250 stupňů a po čtvrt hodině vypněte troubu, vyndejte hrnek s vodou a nechte ještě 5 minut bochánky dojít.

Původní recept Rady Vrzalové obsahuje více surovin a je časově trochu náročnější, ale o to líp pak může chutnat. Najdete ho na odkazu:https://www.facebook.com/bezlepkovevareniradkyvrzalove/ (příspěvek z 15.4.2020)

You may also like...