Křehké mandlové pečivo

bez mléka a vajec, ale s lepkem

Nevím, kdo vymyslel, že na Vánoce musí být 12 druhů cukroví. Tipuju to na nějakého mlsného chlapa.

Tradice se musí dodržet, ale s úsměvem, ne s jazykem na vestě. A tak jsme se dneska dopustili takového malého podvodu. Z jednoho těsta jsme vyrobili dva druhy cukroví. Tak co, milé ženy, kolik z vás to dělá taky tak? Přiznejte se, ať v tom nejsem sama!

Mandlové těsto je na podfuky ideální. Můžete z něj udělat třeba VANILKOVÉ ROHLÍČKY a MANDLOVÉ KYTIČKY. Anebo cokoliv jiného.

Na těsto potřebujete:

  • 250 g tuku (máslo, ghí, Alsan bio, sádlo – co kdo doma najde)
  • 2 vanilkové cukry (1 do těsta a 1 na obalení rohlíčků)
  • 70 g cukr moučka
  • 300 g hladká mouka
  • 100 g mleté mandle (mandle vcelku do kytiček)

Z tuku, jednoho vanilkového cukru, z cukru moučky, hladké mouky a mletých mandlí vypracujeme těsto. Nejlépe to jde hňácat holou rukou, vznikne pěkná koule. Tu dáme do sáčku a necháme odležet v ledničce (alespoň hodinu, ale klidně i na druhý den).

Pak tvoříme libovolné tvary. Já si při šoulání rohlíčků musím dávat pozor, abych syrové těsto moc neujídala, mandle totiž miluju. No a kytičky jsme dělali taky snadno – na plech jsme dali malé, asi centimetrové kuličky a do nich jsme mandle jednoduše zapíchli.

Vyšly nám dva plechy cukroví, ale vám se možná podaří plechy tři, protože nebudeme těsto ujídat, jako jsem to dělala já…

Pečeme na 180 stupňů cca 10 minut. Raději se ale řiďte vzhledem pečiva, ne minutami. Jakmile budou okraje malinko zlátnout, hned cukroví vytáhněte z trouby ven.

Cukroví necháme na plechu vychladnout. Kdybychom s ním chtěli manipulovat hned, drolilo by se.

Vanilkové rohlíčky jsme pak ještě obalili v jednom vanilkovém cukru, který jsme smíchali s trochou cukru moučka.

You may also like...