Vánočka s lepkem

( ale bez kravského mléka a vajec)

Pro ty z vás, co pšenici mohou, ale to ostatní už ne…
Jak jsem slíbila před pár dny, mám pro vás recept na domácí nadýchanou vánočku, která bude pěkně vláčná i na druhý den. Pekla jsem ji včera večer a chutnala i ke snídani. Naše Zuzanka si ji vyprosila i do školy ke svačině.

  • 300 ml rostlinného mléka (dnes jsme dali rýžové)
  • 50 g cukr nebo med
  • 70 g olej
  • 1 balíček vanilkového cukru (20 g)
  • 200 g polohrubé mouky
  • cca 300 g hladké mouky
  • 1 balíček sušeného droždí (7 g) nebo 18 g čerstvého droždí
  • 1/3 lžičky soli
  • kůra z citronu (nemusí být)
  • špetka muškátového oříšku (nemusí být)

a pak také velký pekáč s víkem, ve kterém budeme vánočku péct.

Ohřejeme si rostlinné mléko a rozmícháme v něm vanilkový cukru a obyčejný cukr nebo med. Med bude potřebovat vyšší teplotu mléka, aby se rozpustil. Jakmile mléko zchladne na teplotu cca 30 stupňů, nasypeme do něj celý pytlíček droždí. Necháme pár minut kvasnice pracovat.

Přidáme olej, sůl, citronovou kůru, muškátový oříšek a všechnu polohrubou mouku. Pomalu promícháme buď ručně, nebo v mixéru s hnětacím hákem. Hladkou mouku pak přisypáváme postupně, aby se zapracovala do těsta.

Hotové těsto necháme 1 hodinu kynout v teple. Přikryjeme ho fólií, aby neoschlo.

Po hodině se dáme do pletení vánočky. Jsou různé možnosti, jak na to. Já jsem tentokrát pletla z 9 copánků. Dělá se to takto:

Odkrojíte přesně půlku těsta a rozdělíte ho na 4 stejné díly. Z nich si ušouláte stejně dlouhé hady. Zaplete je a dáte na plech s pečicím papírem. Když to nebude vypadat úplně dokonale, vůbec to nevadí. Stejně to překryjete dalšími dvěma patry. Spodní patro můžete rukou trochu rozplácnout, aby bylo dost široké.

Z druhé půlky těsta si vytvořte 5 dalších hadů. Ze 3 upletete klasický copánek a bude tvořit druhé patro vánočky. A ze zbývajících 2 hadů uděláte vršek.

Upletenou vánočku pak potřete olejem, pocákejte vodou a přikryjte fólií. Následuje další čas na kynutí. Půl hodinky je ideální.

Připravte si velký pekáč s víkem. Zapněte troubu na 210 stupňů a prázdný pekáč i s víkem do ní vložte, aby se pořádně rozehřál. Jakmile vám trouba nahlásí, že už je dostatečně rozpálená, pekáč vytáhněte ven. Pozor, ať se nepopálíte! Nakynutou vánočku i s pečicím papírem do ní opatrně vložte. Chytnete papír za protější strany a vánočku tak do pekáče jednoduše přesunete, aniž byste ji zdeformovali. Přikryjte pekáč víkem a vložte do rozpálené trouby.

Pečte 20 min na 210 stupňů, potom sundejte víko, ztlumte troubu na 190 stupňů a pečte dalších cca 15 minut odkryté.

Nechte vychladnout a na mřížce. Kdo má rád sladší vánočku, může si ji pocukrovat moučkovým cukrem.

No a kdo miluje ve vánočce rozinky namočené v rumu, může si je přidat přímo do těsta.

You may also like...