Nadýchaná veka
Z DOMÁCÍ PEKÁRNY – aneb Naházej všechno do pekárny a nestarej se.
Moc ráda peču kulaté bochníky s křupavou kůrkou, pomalu kynuté a ideálně z kvásku. Jenže nastalo září a já přestávám stíhat.
Hotové bezlepkové chleby ze supermarketu mívají pro mé děti nevhodné složení – sója nebo jiná luštěninová mouka, lupina, deproteinovaný pšeničný škrob, konzervanty, někdy i mléko, sezam, mák – tohle všechno bohužel nemůžeme.
Chtělo by to něco jednoduchého, téměř bez práce. Po dlouhé době proto oprašuju svou starou domácí pekárnu a zkouším různé poměry surovin. Děti pak ochutnávají a ne vždy si chtějí přidat. Občas jen takticky slíznou marmeládu a pečivo nenápadně odloží. U posledního pokusu o rychlou veku z pekárny si však každý ze synů přidává třikrát a chleba jim moc chutná i následující den. O tenhle recept se musím podělit!
Do domácí pekárny nasypete:
- 5 g psyllia (cca 1 zarovnaná lžíce)
- 15 g másla nebo margarínu
- 1 lžička medu (nebo cukru)
- 400 g horké vody
- Necháte chvilku stát a až voda vychladne na tělesnou teplotu (zkusíte prstem), přidáte další suroviny v tomto pořadí:
- 1/2 lžíce octa
- 5 g soli
- 350 g mouky Doves Farm bílá chlebová (fialový obal) – složení: rýže, tapioka, brambor, xantanová guma
- 1/2 sáčku sušeného droždí
Na pekárně nastavíte program rychlé pečení, půlkilový chleba (poloviční dávka), křupavější kůrka. Na naší staré pekárně to trvá 2 hod 7 minut, na té vaší by to mělo být také kolem 2 hodin.
Nejnovější komentáře