Kroupeto

Češi konzumují ječmen hlavně tekutý. Slad, důležitá součást piva, se totiž vyrábí právě z ječmene. Naše babičky běžně vařívaly ječné kroupy a je škoda, že dnes kroupy v jídelníčku nahradila hlavně bílá rýže. Přitom kroupy se výborně hodí do vývarů, černé zabijačkové polévky, ale jsou vynikající i jako samostatná příloha. Takže místo rizota si můžete uvařit KROUPETO.

Celiakům je ječmen zapovězený kvůli lepku, ale alergici na pšenici mohou ječmen zkusit. Existuje sice i zkřížená alergie pšenice – ječmen, ale to, zda vám ječmen skutečně nedělá dobře, zjistíte jen tak, že ječmen zkusíte do jídelníčku na čas zařadit. A pozor – komu vyjde v alergologických testech alergie na pyly obilovin, neznamená to automaticky, že obiloviny nesmí jíst. Nám doma kroupy všem moc chutnají!

A tak pojďme zkusit kroupy po staru, jak je se vařívaly dřív. Určitě zjistíte, že i naši předkové věděli, co je dobré. Suroviny na 4 porce:

  • 300 g krup
  • 2 velké cibule
  • 3 lžíce sádla
  • sůl
  • majoránka
  • kus uzeného masa nebo anglické slaniny

Kroupy pořádně propláchneme vodou, aby se z nich smyl prach a nečistoty. Necháme je pár hodin namočené ve vodě, ale pokud spěcháme, dají se vařit hned. Kroupy vaříme ve velkém hrnci v pětinásobném množství osolené vody (tedy 1,5 litru), nabudou totiž na objemu podobně jako rýže. Délka vaření závisí na velikosti krupek a na tom, zda byly kroupy předem namočené ve vodě. Počítejte zhruba 30-50 minut. Uvařené kroupy poznáte podle chuti, budou se vám dobře kousat. Během vaření občas koukneme pod pokličku a kroupy promícháme, aby se nepřipálily. Pokud je to potřeba, přilijeme trochu vody. Pokud by se vám podařilo to s vodou přehnat, nevadí. Hotové kroupy můžete od přebytečné vody přecedit.

Suché kroupy by vám asi nechutnaly. Na pánvi proto osmažíme cibulku (na sádle nebo oleji) a až je cibulka skoro hotová, přidáme kostičky uzeného masa. Přidáme majoránku kvůli vůni a nakonec přímo do pánvičky nasypeme už hotové kroupy. Vše pořádně promícháme, aby se kroupy pěkně omastily.

You may also like...