Domácí chleba

(hotový za 15 hodin)

Pro člověka bez celiakie nebo alergie na pšenici je bezlepkový život těžko představitelný. Ale je to spíš jen o zvyku. Člověk si zvykne jíst jinak, když to holt jinak nejde.

Já jako máma tří malých potravinových alergiků jsem ale měla výhodu, že dietu bez alergenů jsem musela držet jen při kojení. To aby alergeny z mé stravy nepřecházely do mateřského mléka. A víte, po čem jsem při dietě bez mléka, vajec a pšenice nejvíc toužila? Ani po zmrzlině, ani dortu, ale po obyčejném čerstvém krajíci chleba s máslem!

Ale abych vás neošidila o pravidelnou dávku receptů…

Dneska je to o chlebu, a tak se pojďme podívat, jak se dá upéct výborný domácí chleba jen z mouky, vody, trošku soli a jen čtvrt lžičky instantního droždí.

  • 3 hrnky hladké mouky (lze dát i část mouky špaldové nebo žitné)
  • 1/4 lžičky instantního droždí
  • 1 a půl lžičky soli
  • 1 a půl hrnku vody

Všechny suché přísady smícháme přímo v pekáči nebo velkém hrnci. Zalijeme vodou a promícháme vařečkou. Vznikne řídké těsto, které bude během kynutí krásně pracovat. Zakryjeme poklicí a necháme kynout alespoň 12 hodin (ideálně přes noc). Ráno z těsta ručně vypracujeme bochánek. Bude potřeba zlehka přisypávat mouku a holýma rukama hňácat tak dlouho, dokud se těsto nepřestane lepit. Kdo má rád kmín, může do těsta přisypat i lžičku kmínu. Bochánek dáme kynout další 2 hodiny na pečicí papír do uzavřené nádoby.

Připravíme si nádobu na pečení s víkem, ideálně pekáč nebo velkou sklokeramickou mísu s poklicí. Dvacet minut před plánovaným pečením zapneme troubu na 230 °C a prázdnou nádobu na pečení i s víkem vložíme dovnitř. Aby se chleba opravdu dobře upekl, budeme ho pak dávat do rozpálené nádoby. Nakynuté těsto do ní přemístíme opatrně i s pečicím papírem a pečeme zakryté 30 minut. Poté odstraníme poklici a pečeme dalších 15–20 minut. Chleba z trouby bude mít krásně křupavou kůrku a měkkou střídu.Pokud chcete upéct větší bochník, jednoduše zdvojnásobte množství ingrediencí. Délka pečení bude jen o pár minut delší.

A pro ty, co pšenici nemohou, posílám aspoň tip na opravdu dobrou bezlepkovou směs do domácí pekárny. Nevím, jestli jste už chleba Calta někdy zkoušeli, ale u našich malých alergiků má vždycky úspěch. A na rozdíl od mnoha jiných bezlepkových chlebů nemá práškovou pachuť.

You may also like...