Srdce na talíři

aneb Srdíčková omáčka

Vepřové srdce patří v současné kuchyni k opomíjeným surovinám. Přitom jde o kvalitní zdroj živin z domácích zdrojů. A já osobně ho mám z vepřových vnitřností nejradši.
Co k vaření potřebujete?

  • 500 g vepřového srdce
  • trochu tuku
  • trochu mouky na zahuštění (dala jsem rýžovou)
  • sůl, kmín
  • 1 malý jogurt (pro alergiky na mléko lze použít kokosový)

Srdíčko nakrájíme na malé kostičky, zprudka osmahneme na troše tuku, osolíme, posypeme kmínem a zalijeme vodou tak, aby maso bylo tak akorát ponořené. Ideální je dusit maso v tlakovém hrnci. Pokud ho nemáte, běžný hrnec zavřete pokličkou a nechte na mírném plameni jen zlehka probublávat a občas promíchejte a zkontrolujte, zda není potřeba dolít voda. V tlakovém hrnci dusíme cca 70 minut, v obyčejném o půl hodiny déle. Dobře uvařené maso má pevnou konzistenci, ale dá se dobře požvýkat.

Pak už jen stačí maso se šťávou zahustit vrchovatou lžící mouky. Mouku si nejdřív v hrnečku rozkvedlejte s deci vody, aby se vám v omáčce neudělaly hrudky. Omáčku s moukou ještě pár minut provařte. Až poté vmíchejte jogurt a ochutnejte, zda nebude potřeba přidat ještě trošku soli.

Jako přílohu můžete použít téměř cokoli – knedlíky, noky, rýži, brambory i těstoviny.

You may also like...