Pečený králík s bramborami

(Kdo má alergii na brambory, může péct maso jen se zeleninou.)

Králičí maso je ideální pro děti, které mají potravinové alergie. I když králíky nechováte a nemáte nikoho, kdo by vám je dodával, vůbec to nevadí. V supermarketech už se dá koupit mražený králík celkem běžně. Můžete ho i s přílohou a zeleninou péct v celku a naporcovat až po upečení. Jde to pak mnohem snáze.

Králičí maso má svůj specifický pach, a proto je dobré maso vhodně okořenit. Můžete použít fenyklová semínka, tymián, rozmarýn, bobkový list, česnek, ale třeba i koriandr.

Aby se maso při pečení příliš nevysušilo a nebylo pak tuhé, pečeme ho s kouskem tučného masa nebo uzeniny (tučná klobása, anglická slanina). Důležité je také maso péci v zakrytém pekáčku. Odkryjeme ho až těsně před koncem pečení kvůli barvě.

Dnes jsme králíka připravovali takto:

Celého králíka jsme posolili, do útrob jsme dali stroužky česneku. Je to hlavně kvůli vůni, česnek pak jíst ani nemusíte. Posypali jsme ho tymiánem, trošičkou sušeného koriandru a pokladli jsme ho 3 bobkovými listy. Pepř jsme kvůli dětem nedávali, ale my dospělí si můžeme dopepřit hotového králíka přímo na talíři. Do pekáče jsme dali nakrájené a oloupané syrové brambory, kousky dobrého kabanosu, podlili jsme vše cca 2 dcl vody a pekáč jsme zavřeli. Pekli jsme ho na 180 stupňů cca 70 minut a pak 5 minut odkryté.

Po upečení jsme králíka naporcovali a celý pekáč dali na stůl, ať si každý nabere podle chuti.

You may also like...