Knedlíčky z jahel

Jáhly se vyrábí vyloupáním prosa, což je bezlepková pseudoobilnina plná zdraví prospěšných minerálů. Naprostá většina těžkých potravinových alergiků ji bez problémů toleruje.

Z jahel se dají udělat různé kaše, ale znáte to, člověk chce mít na talíři něco pěkného. Paní Daniela Bašná mi poradila úžasně jednoduchý recept, jak z jahel udělat krásné knedlíčky. Je to tak primitivní, až je to podezřelé. Vyzkoušela jsem je trochu s obavami, zda to pak bude k jídlu. A jak to dopadlo?

Já: „Proč jsem to nevěděla dřív, vždyť je to geniální!“
Kubíček: „Mami, já chci přidat.“
Matýsek: „Spápáno! Máš ještě?“
Anežka nemluví, má plnou pusu.
Tatínek: „Co v tom je, je to nějaké dobré…“
Eliška a Zuzanka: „Co to máte? Vypadá to moc hezky!“
A vy asi teď voláte: „Recept, recept!“

  • 1 hrnek jahel
  • 3 hrnky vody
  • sůl
  • cukr (pokud je plánujete na sladko s ovocem)

Jáhly propláchneme v horké vodě, aby pak nebyly nahořklé. Do hrnce dáme jáhly, vodu a trochu soli, případně i cukr. Vaříme přikryté pod poklicí alespoň 20 minut, aby vznikla rozvařená hustá kaše. Občas zkontrolujeme, jestli není potřeba ještě trochu vody přilít. Hotovou kaši ještě rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme. Z teplé kaše koulíme na dlani kuličky (knedlíčky) a skládáme na talíř. Podáváme ještě teplé s libovolnou přílohou.

Dětem chutnaly knedlíčky s broskvovým kompotem přelité máslem. Výborné by byly i s borůvkami, jahodami, malinami, dýňovým kompotem, s povidly, se skořicí, s grankem…

Na slano můžeme knedlíčky servírovat s cibulkou, opraženou slaninou, se sýrem, se špenátem, i jako přílohu k omáčkám a k masu.

S čím by tyhle knedlíčky chutnaly vám?

You may also like...