Domácí šunka

Je to samozřejmě pracnější, než jít do obchodu a koupit dvacet deka salámu. U domácí šunky ale přesně víte, co jste do ní dali…

K domácí výrobě šunky potřebujete buď šunkovar, anebo obyčejný sáček na tlačenku. Můžete si uvařit šunku vepřovou (z kýty nebo plece), kuřecí nebo krůtí (z prsou) nebo králičí.

Pokud chcete mít šunku krásně růžovou jako z obchodu, použijte i řeznickou rychlosůl (prodává se většinou pod označením Praganda).

  • 1 kg libového masa
  • 18 g soli
  • 4 g Pragandy (lze vynechat a místo ní použít víc obyčejné soli)
  • 4 g cukru moučka
  • 100 ml vody

Syrové maso pokrájíme na malé kostičky, třetinu ještě pořádně rozmixujeme tyčovým mixérem. Smícháme se solí, cukrem a vodou a necháme míchat v kuchyňském robotu s hnětacími háky půl hodiny, aby maso zvláčnělo. Masovou hmotu pak naplníme do šunkovaru nebo sáčku na tlačenku a necháme v lednici uležet 48 hodin. Poté šunku vaříme 2 hodiny při teplotě 80 stupňů Celsia. Šunkovar mívá přiložený teploměr, pokud vaříme bez něj, použijeme hrnec na zavařování. Šunku necháme vychladit, dáme ji do lednice a porcujeme až poté, co je opravdu vychladlá.

Šunka se dá krájet na tenká kolečka, ale můžeme ukrojit i tlustší kusy a dát si je k bramborové kaši. Jednotlivé porce si můžete i zamrazit na později. U nás se ale kilo domácí šunky sní během dvou dní bez problémů

You may also like...