Ovesné sušenky

Recept pro ty z vás, co mohou pšenici. Bez vajec a bez mléka.

  • 100 másla (kdo nemůže, použije jiný tuk)
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička sody
  • 85 g ovesných vloček
  • 85 g kokosu
  • 100 g hladké mouky
  • 70 g cukru

V rendlíku rozpustíme máslo s medem. V malém hrnku rozpustíme lžičku sody ve 2 lžících vroucí vody a vlijeme do horkého másla. Směs vzkypí a napění.

V míse promícháme suché přísady a vlijeme máslovou směs. Holýma rukama vše promícháme, až vznikne jednolitá hrouda. Pokud se těsto drobí, přidáme ještě trochu vody. Vytvoříme malé kuličky, které na plechu splácneme do podoby sušenky. Klademe je dále od sebe, při pečení se trochu roztečou. Pečeme 8-10 minut na 180 stupňů. Upečené sušenky necháme na plechu vychladnout. Ještě teplé se rozpadají, ale po vychladnutí budou pevné.

Tenhle recept jsem si před téměř dvaceti lety opsala z jedné anglické kuchařky, když jsem dělala au-pair v jižní Anglii. Tehdy jsem se dostala do rodiny, kde byla maminka celiak a dítě alergik na vejce. Bylo to moje první setkání s potravinovými alergiemi. To jsem ještě netušila, že jednou budu muset řešit ještě komplikovanější dietní omezení u svých dětí. (A už vůbec ne, že těch dětí bude tolik.) Tyhle sušenky malý Artur miloval. V kuchařce bylo napsáno, že ho v období 2. světové války pekly anglické ženy pro své muže na frontě a posílaly jim je v balíčcích. Sušenky jsou opravdu trvanlivé. Jenže zatím netušíme, jak dlouho skutečně vydrží. Vždycky zmizí během dvou dnů. To si chcete dát jen jednu ke kafíčku, a pak zjistíte, že zmizela půlka plechu…

You may also like...