Jáhlové knedlíky se švestkovým rozvarem

Konec léta a švestkové knedlíky patří k sobě. Nejčastěji se vám asi vybaví knedlíky kynuté nebo třeba z tvarohového či bramborového těsta. Jáhlové knedlíčky jsou ale mnohem jednodušší. Nemusíte čekat, až vykyne těsto, ani než se uvaří brambory. Prostě rozvaříte jáhly, rozmačkáte je a ze vzniklé kaše ukoulíte malé či větší kuličky.

  • 1 hrnek jahel
  • 3 hrnky vody
  • půl lžičky soli
  • čtvrt hrnku cukru
  • na rozvar: 6-8 velkých švestek, 1 dcl vody

Jáhly spaříme horkou vodou, ideálně v hustém cedníku. Pak je vaříme přikryté poklicí cca 20 minut. Kdo chce jemnější chuť, přidá před koncem vaření ještě hrnek mléka (my dáváme kokosové z plechovky) a vaří tak dlouho, než se tekutina vsákne. Uvařené jáhly rozmačkáme na kaši a necháme chvilku stát.

Mezitím si připravíme rozvar. Švestky vypeckujeme a nakrájíme na hrubší kousky. Dáme vařit do rendlíku s poklicí a necháme aspoň 5 minut probublávat.

Rozvar nám vaří, a tak můžeme začít koulet knedlíky. Naše děti milují knedlíčky malé, aby se jim vlezly do pusy, ale záleží na vás, kolik máte trpělivosti. Pomaštěnou rukou válejte stejnoměrné kuličky a rovnejte je rovnou do talířů. Vlažné knedlíky přelijete horkým rozvarem a můžete rovnou podávat.

You may also like...