Anežčiny čuchánky

(bezlepkové chia bochánky)

Chia semínka jsou bohatým zdrojem živin. Na rozdíl od máku a sezamu způsobují alergickou reakci jen velmi zřídka. Chia semínkům se vyvarujte hlavně tehdy, když vám nedělá dobře šalvěj. Jde totiž o semena rostliny jménem šalvěj hispánská.

Název vymyslela naše tříletá Anežka. Očichávala ještě teplé pečivo ve formě na muffiny.

„Hádej Ani, co to je? Muffiny to nejsou, je to něco slaného. Jak tomu budeme říkat?“
„No pšece ČUCHÁNKY!“

Kynuté bochánky z formy na muffiny jsou tak akorát do ruky. Těsto obsahuje vrchovatou lžíci chia semínek, která jim dodají bílkoviny, minerály a zdravé tuky. Naše děti moc na semínka nejsou, v kaši nebo v polévce je nechtějí, ale tady to kupodivu prošlo. Ještě si chodily přidávat.

Takže jdeme na to?
Nachystejte si kovovou formu na muffiny anebo 12 silikonových formiček. Těsto vystačí přesně na 12 kusů čuchánků.
Budete potřebovat:

  • 10 g chia semínek (vrchovatá polévková lžíce)
  • 300 ml horké vody
  • 30 g tuku (sádlo, máslo nebo olej)
  • 1 vrchovatá lžička medu (nebo cukru)
  • 1 zarovnaná lžička soli
  • 280 g mouky Doves Farm bílá chlebová (fialová)
  • 4 g sušeného droždí (nebo 10 g čerstvého)

Do mísy nasypeme semínka a zalijeme horkou vodou. Přidáme tuk, med a sůl. Vše promícháme a necháme alespoň 5 minut stát, aby semínka nabobtnala. Pak přidáme mouku, droždí a vše pořádně promícháme. Vznikne hodně řídké těsto jako na lívance. Zakryjeme ho sáčkem a necháme alespoň půl hodiny v teple kynout.

Kovovou formu nebo silikonové košíčky na muffiny si lehce vymastíme a lžící do nich opatrně dáme těsto. Vyjde nám přesně 12 bochánků. Necháme je ještě 20 minut kynout ve formě a pak šup do trouby na 200 stupňů. Pečeme do zlatova, tedy 20-25 minut.

You may also like...