Květákové placičky z trouby

(bez lepku, mléka a vajec)

  • 1 středně velký květák
  • 1/2 cukety
  • 2 cibule
  • 20 dkg šunky nebo anglické slaniny
  • 1 vrchovatá lžíce bramborové vlákniny (pokud nemáte, přidejte trochu víc rýžové krupice)
  • 4 lžíce rýžové krupice
  • sůl, pepř, majoránka, česnek
  • olej

Vy, kteří nejste alergičtí na vajíčka, můžete místo bramborové vlákniny použít dvě vejce. A ti z vás, co tolerují i pšenici, můžou bez obav použít i klasickou hladkou mouku.

Květák rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě do měkka. Než se květák uvaří, nakrájíme si cibuli a cuketu nastrouháme na jemno. Cibulku s cuketou osmahneme na troše oleje. Maso nakrájíme na malé kostičky, to tepelně upravovat nemusíme. Mezitím už máme uvařený květák. Přecedíme vodu a květák v hrnci vidličkou rozmačkáme na hrubo. Posypeme ho bramborovou vlákninou a promícháme, přidáme rýžovou krupici nebo mouku, osmahnutou cibulku s cuketou a kostičky masa. Okořeníme solí, majoránkou, pepřem a česnekem. Umícháme kompaktní vlhkou hmotu, která drží dobře pohromadě.

Na plech si připravíme pečicí papír a nalijeme na něj cca 4 lžíce oleje. Nabíráme polévkovou lžíci hmoty a zformujeme ji do menší placky vysoké cca 1 cm. Placičky pěkně klademe vedle sebe. Pečeme na 200 stupňů. Délka pečení závisí na tom, jak se vám povedly placičky velké a jakou konzistenci hmota před pečením měla. Počítejte s tím, že to bude trvat minimálně půl hodiny, ale klidně i déle. Řiďte se barvou. Jakmile budou placky zlátnout, obraťte je ještě na druhou stranu a krátce dopečte.

Při pečení se placky neroztečou ani nezmění velikost. Měly by jen mírně ztuhnout a získat krásnou zlatavou barvu. Děti je mohou jíst rukama, placky se nedrobí a drží pěkně tvar.

You may also like...