Zeleninový salát s quinoou

V létě přijdou vhod studené saláty s luštěninami a pseudoobilninami, které dodají tělu potřebné vitamíny a minerály.

QUINOA (merlík čilský) je bezlepková pseuoobilnina, kterou se už od pradávna živili jihoameričtí indiáni. Staří Inkové ji uctívali jako matku obilnin. Pěstují se tři barevné druhy. Bílá quinoa má jemnou chuť po másle, červená chutná po oříšcích a černá quinoa je příjemně křupavá.

Quinoa obsahuje hodně vlákniny, má nízký glykemický index. Díky vysokému obsahu bílkovin člověka na dlouho zasytí. Je to také výborný zdroj vitamínu B a E, kyseliny listové, železa, selenu, vápníku, manganu a zinku. Obsahuje také tělu prospěšné omega mastné nenasycené kyseliny.

Quinou vaříme podobně jako jáhly. Nejdřív ji spaříme vroucí vodou, aby se odbourala její hořkost a pak vaříme 15 – 20 minut ve vodě. Pokud ji nedáváte do polévky, ale chce ji mít pěkně sypkou, použijte na vaření 2,5 krát více vody než quinoy.

A CO JE V SALÁTU NA FOTCE?

  • 100 g tříbarevné quinoy (váženo v syrovém stavu)
  • 5 syrových rajčat
  • čerstvé lístky máty (nasekané najemno)
  • sůl, olivový olej

Quinou uvaříme v osolené vodě a smícháme s nakrájemnými rajčaty, mátou a lehce přelijeme olivovým olejem.

Kdo nemá rád mátu, může místo ní použít čerstvou bazalku nebo oregano. A kdo nemá rád rajčata, může použít jakoukoliv jinou sezónní zeleninu (okurky, cuketu, hrášek…).

You may also like...