Lněné bagetky

(bez lepku, mléka a vajec)

Kojící maminky na eliminační dietě už se asi ptají: „Můžu při dietě bez alergenů len? Není to náhodou taky alergen?“

Odpověď zní – Ano, i lněné semínko může způsobit alergickou reakci. Je to ale výrazně méně často než v případě máku nebo sezamu. Každý druh semínka, který do jídelníčku zařadíte, je jen dobře. Zdravé tuky ze semen a ořechů našemu prospívají. Jen je potřeba zjistit, která semínka tolerujete a na která máte alergii, ať už vy nebo vaše kojené dítě.

Takže pokud lněné semínko dobře snášíte, anebo pokud jste se rozhodli ho vyzkoušet v rámci bezlepkového receptu, vzhůru do pečení!

  • 200 g mouky Doves Farm samokypřicí
  • 200 ml vlažné vody
  • 1 vrchovatá lžíce lněné mouky
  • 1 vrchovatá lžíce bramborové vlákniny
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce octa
  • 1/2 lžičky kmínu
  • necelá lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička droždí

Všechno smícháte dohromady a propracujete, aby se těsto pěkně spojilo. Necháte kynout hodinu v teple. Připravíte si formu na muffiny nebo i obyčejný plech a vymastíte. Polévkovou lžící ukrajujete bochánky, které formujete do kuliček rukama potřenýma olejem. Bochánky necháte ještě aspoň půl hodiny kynout a pak pečete na 200 stupňů dozlatova zhruba 15 minut.

Recept mi poskytla Ing. Petra Ménová, která má svoje webové stránky Vařím bez lepku, mléka a vajec. Je to úžasná skromná ženská, která kvůli svým vlastním potravinovým omezením začala dávat na internet recepty i pro ostatní. Koukněte na její stránky, je tam spoustu inspirace i pro lidi bez alergií. Má úžasné nápady, jak zkombinovat zeleninu, koření, udělat si domácí jogurt fermentací ovesných vloček a spoustu jiných vychytávek. Nikam se netlačí a ne každý o ní ví. Odkaz na recept, který jsem si trochu upravila, najdete na adrese https://varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/…/lnene…

You may also like...