Těstoviny a medvědí česnek

Udělali jsme si s manželem a dětmi výlet do blízkého lesa Království. Tady na střední Moravě je v lužních lesích zrovna sezóna medvědího česneku. Roste v bukových a habrových lesích hojně jako plevel. V přírodních rezervacích si ho natrhat nemůžete, ale v běžném listnatém lese ano. Medvědí česnek (allium ursinum) mám moc ráda. Voní jako běžný česnek, ale není tak štiplavý. A dá se výborně použít i při vaření.

Dnes jsem ho poprvé zkusila použít do zapečených těstovin a musím říct, že je to fakt skvělá kombinace. Při pečení se provoněl celý dům. A protože máme doma alergiky i nealergiky, dělala jsem dvě verze těstovin.

1. ZAPEČENÉ TĚSTOVINY S MEDVĚDÍM ČESNEKEM (s mletým masem, mlékem, sýrem a vejcem)
4 porce

  • 300 g mletého masa (měli jsme vepřové, ale lze dát jakékoliv)
  • 1 cibule
  • trochu sádla nebo oleje
  • hrst medvědího česneku
  • 500 g těstovin (např. vrtulky)
  • 3 dcl mléka
  • 3 vejce
  • 1 vrchovatá lžička škrobu
  • 200 g eidamu
  • mletá paprika
  • sůl, pepř

Do velkého hrnce dáme vařit pytlík těstovin. Uvaříme do měkka, jak jsme zvyklí. Mezitím na pánvi osmažíme mleté maso s cibulkou, posolíme, popepříme a nakonec přidáme nahrubo nakrájený medvědí česnek.Vezmeme menší pekáč, vymastíme ho, nasypeme uvařené těstoviny a masovou směs. Vše pořádně promícháme.Ve větší misce smícháme mléko, vejce, škrob, trošku soli a mletou papriku. Pořádně prokvedláme, aby se škrob pořádně rozmíchal. Nalijeme na těstoviny, zasypeme strouhaným eidamem a dáme zapéct na 200 stupňů na cca 30 minut.

2. BEZLEPKOVÉ TĚSTOVINY S MEDVĚDÍM ČESNEKEM(bez lepku, bez mléka a bez vajec)
3 porce

  • 200 g mletého masa (např. vepřové, ale lze dát jakékoliv)
  • 1 malá cibule
  • trochu sádla nebo oleje
  • hrst medvědího česneku
  • 300 g kukuřičných těstovin (lze i rýžové)
  • 250 ml vody nebo kokosového mléka
  • 3 vrchovaté lžičky škrobu
  • mletá paprika
  • sůl, pepř

Návod je úplně stejný jako u předchozího receptu. Jen místo mléka a sýra použijeme kokosové mléko a trochu více škrobu. Protože bez sýra jsou zapečené těstoviny trochu méně výrazné, můžeme je po upečení zastříknout kečupem a promíchat.

You may also like...