Tapiokové sušenky

Dneska ti moji malí potravinoví alergici dostali ke svačince oblíbené TAPIOKOVÉ SUŠENKY. Může za to manžel. Objednal 5 kg tapiokového škrobu. Ježe co s ním? (Teda s tím škrobem, ne s chlapem…) Chtěla jsem pro děti nějaké jednoduché sušenky bez pšenice, bez mléka a vajec. Křupavé a přiměřeně sladké. První várka byla tvrdá jako beton. Druhá se moc drobila. Třetí měla divnou pachuť. Na čtvrtý pokus to konečně vyšlo. A pokud nemáte doma tapiokový škrob, můžete to zkusit i s kukuřičným nebo bramborovým, třeba pak sušenky budou dobré i tak.

TAPIOKOVÉ SUŠENKY (1 plech)

  • 100 g tapiokového škrobu
  • 50 g kukuřičné mouky
  • 60 g cukru moučkašpetka soli
  • 80 g olej
  • 30 g voda nebo rostlinné mléko
  • 5 g prášek do pečiva

Kdo není alergický na citrusy, může do těsta vymačkat šťávu z půlky citronu. Místo obyčejného prášku do pečiva lze použít prášek do perníku, sušenky pak budou krásně voňavé. A kdo má rád kakao, může do těsta přidat lžíci kakaového prášku.

Všechny suroviny smícháte v misce, měla by z toho být hmota konzistence plastelíny. Pak už můžete zapojit i děti, aby pomáhaly sušenky tvořit. My děláme malé kuličky, které pak na plechu zplacatíme. Ale můžete tvořit i různé tvary, aby to děti bavilo.

Pečeme na plechu s pečicím papírem při 170 stupních Celsia necelou půl hodinku. Nechte je vychladnout na plechu. Pravděpodobně vydrží dlouho, jenže to by nesměly být tak moc jedlé.

You may also like...