Domácí rohlíky

Když jsem byla malá, mívali jsme čerstvé rohlíky každý den. Jednota byla hned naproti přes silnici a z okna jsme pěkně viděli, kdy dorazilo k obchodu pekařské auto s čerstvým nákladem. Pak stačilo jen vzít pětikorunu a zaběhnout s plátěnou taškou pro rohlíky.

Po třiceti letech se plátěné tašky zase vracejí, jen ten obchůdek naproti už je zavřený. Do potravin v naší vesnici už je to mnohem dál. S haldou prcků za zády si pak člověk třikrát rozmyslí, jestli má smysl všechny děti oblékat a táhnout na nákup jen kvůli pečivu. A když tři z pěti dětí nesmějí lepek, celá anabáze do obchodu pro rohlíky pak ztrácí smysl.

A tak nakupujeme jednou za týden a chybějící pečivo ke konci týdne buď vytáhneme z mrazáku nebo upečeme. Recept na voňavý chleba z minima kvasnic už jsem vám prozradila v příspěvku z 10. dubna. Dnes vám chci napsat dva různé recepty na rohlíky. To abyste mohli nakrmit „normálního“ jedlíka i bezlepkáře.

A) BEZLEPKOVÉ ROHLÍKY bez pšenice, mléka, vajec, luštěnin, lupiny, semínek a deproteinovaného pšeničného škrobu )
Suroviny na 8 menších rohlíků:

  • 250 g bezlepkové mouky Doves Farm samokypřicí
  • 1 lžíce psyllia
  • 300 ml vody
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky cukru
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžičky sušeného droždí

Do mísy nalijeme vařící vodu, přidáme psyllium a necháme ho bobtnat. Jakmile je voda příjemně vlažná, přisypeme droždí a cukr. Promícháme a necháme droždí 5 minut působit. Poté přidáme sůl, olej, mouku a vymícháme těsto. Těsto necháme kynout 30 minut v teple. Poté ho vyklopíme na pomoučenouplochu. Těsto bude mít mírně gelovitou konzistenci a bude se snadno trhat. Proto musíme pracovat opatrně. Pomoučenou dlaní těsto uplácáme do placky silné asi 2 cm. Vezmeme rydlo nebo příborový nůž a placku krájíme napříč jako dort. Pomocí 4 řezů získáme 8 stejných trojúhelníků. Každý trojúhelník položíme na pomoučenou plochu a opatrně svineme od základny směrem ke špičce. Výsledkem by měl být rohlík tenký na obou rozích a tlustší uprostřed. Všech 8 rohlíků položíme na plech s pečicím papírem a necháme 40 minut kynout. Potřeme je vodou a můžeme i posypat solí a kmínem. Pečeme na 220°C asi 25 minut.

Mouku Doves Farm používám záměrně, protože neobsahuje žádné alergeny (lupinu, sóju, hrách, cizrnu) ani deproteinovaný pšeničný škrob, který při silné alergii na pšenici může dělat problémy.

B) PŠENIČNÉ ROHLÍKY bez mléka a vajec (10 ks)

  • 270 ml vody
  • 70 g rozpuštěného másla nebo sádla
  • 470 g hladké mouky
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 7 g sušeného droždí nebo 18 g čerstvého

Do vlažné vody dáme cukr a droždí, necháme pár minut odstát. Přidáme tuk, sůl a hladkou mouku a vypracujeme vláčné těsto. Necháme na teplém místě 2 hodiny kynout. Z těsta umotáme 10 rohlíků, postup je stejný jako u bezlepkových rohlíků. Rohlíky klademe na plech s pečicím papírem, potřeme slanou vodou a necháme 15 minut kynout. Pečeme 10–15 minut na 220 °C. Kdo chce mít opravdovou specialitu, dá na rohlíky ještě před vložením do trouby plátek slaniny a kus sýra. Vyrobíte si tak vynikající ANGLICKÉ ROHLÍKY.

You may also like...