Semínkové krekry

bez lepku, mléka, vajec i droždí

Když potřebujete něco na přikusování k pomazánce, polévce nebo jen tak na zub, ale nechce se vám dvě hodiny čekat, než bude hotový kynutý chleba, můžete vyzkoušet tyhle semínkové krekry. Budete potřebovat zhruba 35 minut čistého času, nic víc.

Nejradši používám kombinaci lněných, slunečnicových, dýňových a chia semínek. Mák ani sezam kvůli silné alergii naši tři malí alergici nemůžou, ale vy je klidně můžete do krekrů přidat taky.

A jak na to? Zapneme troubu na 220 stupňů. Vezmeme si mísu a do ní postupně přidáváme:

  • 1 lžíce psyllia
  • 1 lžíce lněné mouky
  • 1 lžíce lněných semínek
  • 1 lžíce dýňových semínek
  • 1 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 lžíce chia semínek
  • 300 g vlažné vody
  • 30 g oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru nebo medu
  • 200 g bezlepkové mouky Freee (Doves Farm) bílá chlebová (fialová holubička)
  • 4 g prášek do pečiva

Vše pořádně promícháme, stačí klidně jen ručně lžící.
Připravíme si plech s pečicím papírem, který ještě potřeme olejem. Těsto nandáme na plech a naolejovanou rukou ho rozplácneme do stran, aby bylo rozprostřené po celém plechu. Olejem nemusíme šetřit, díky němu budou krekry křupavé a pěkně zezlátnou.

Pečeme 15 minut na 220 stupňů (bez ventilátoru), pak plech vytáhneme a rádýlkem poloupečené těsto rozkrájíme na čtverečky. Plech vrátíme do trouby a pečeme ještě dalších zhruba 15 minut do zlatova.

Krekry jsou nejlepší ještě teplé, to krásně křupou, ale nejsou příliš tvrdé, takže zuby si na nich nevylámete. Po vychladnutí lehce změknou. Těžko říct, jak dlouho vydrží. U nás se totiž vždycky sní hned.

Pětiletí synové po první ochutnávce krekry okomentovali slovy: „Mami, dáváme ti lajk a odběr!“ Asi jim to YouTube budu muset omezit.

You may also like...