Palačinky

(bez lepku, mléka a vajec)

Když jsem měla jen dvě děti, a navíc bez potravinových alergií, byly palačinky naší oblíbenou víkendovou snídaní. Domácí jahodová marmeláda, nahoře šlehačka, granko, v klidu jíst a nikam nespěchat…

Teď už je to u nás s palačinkami trochu složitější. Nejen že je nás doma sedm hladových, a palačinky proto smažím na třech pánvích současně. Hlavní problém je v tom, že tři nejmladší děti nemohou pšenici, mléko a vajíčka – suroviny na palačinky zcela nezbytné.

Po dlouhém zkoušení různých variant se naštěstí ukázalo, že výborné palačinky se dají udělat i z bezlepkové mouky, rostlinného mléka a místo vejce lze jako pojidlo použít psyllium a prášek do pečiva. V poslední době už jsme se vypracovali na takovou úroveň, že nejstarší dvě děti bez alergií nepoznají, která palačinka je pro ně a která pro mladší sourozence.

Takže jak na to?

  • 110 g bezlepkové mouky (ideálně Freee Doves Farm samokypřicí)
  • 200 ml rostlinného mléka (dáváme 1 krabičku ovesného nápoje Oatie s příchutí jahoda – palačinky jsou pak nádherně voňavé a zároveň tak doplníme i déčko, béčko, vápník a zinek)
  • 1 lžička cukru
  • 1 zarovnaná lžička prášku do pečiva
  • 1 vrchovatá lžička psyllia
  • špetka soli

Postup je pak už jednoduchý – všechno smíchat dohromady, nechat pár minut odstát, aby se psyllium rozmočilo, a pak už jen smažit na pánvi s trochou oleje.

Složení ovesného mléka Oatie najdete zde: https://www.nurture.cz/oatie/
A jogurt na fotce je kokosový, ten děti naštěstí mohou.

You may also like...