Rychlé lívanečky

(s lepkem i bez lepku, s mlékem i bez mléka, a taky bez vajec)

Mami, máme hlad! To teď slyším několikrát denně. A slyším to moc ráda. Bývaly totiž doby, kdy děti jídlo moc nezajímalo, odbíhaly od stolu a většinu jídla jenom rozrýpaly a nechaly ležet na talíři. Teď by nejradši snědly i ty talíře. A proto mám ráda rychlá jídla, abych mezi vařením a uklízením nádobí stihla dělat i něco jiného.

Lívanečky a nejrůznější palačinky děti milují snad odjakživa. Dlouho mi ale trvalo vymyslet postup, jak usmažit klasické placičky pro starší děti bez alergií a jak zároveň připravit i lívance bez mléka, vajec a pšenice pro ty tři nejmladší. Kdo je totiž zvyklý na pšeničnou mouku, ta bezlepková ho málokdy nadchne. Nakonec jsem zjistila, že je to jednodušší, než by se zdálo.

Chystám si těsto ve dvou nádobách a smažím na dvou pánvičkách. Chce to ale rychlé ruce, lívance jsou hotové během minuty. Čím menší je uděláte, tím víc se dětem líbí. A tím rychleji budou usmažené. A u těch bezlepkových je větší jistota, že se nebudou drobit, trhat a lámat.

  • 10 lžic mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • trošku soli
  • tekutina

MOUKA může být vlastně jakákoliv. Pšeničná, pohanková, rýžová, kukuřičná nebo nějaká univerzální bezlepková směs. Jen s jáhlovou moukou prosím opatrně, ta může dát těstu trochu nahořklou chuť.TEKUTINU na zředění těsta zvolte podle svých zdravotních potřeb. Ideální je kravské mléko, ale stejně tak můžete použít mléko kokosové, rýžové nebo i obyčejnou vodu.

KONZISTENCE TĚSTA by měla připomínat kečup, tedy ani husté, ani řídké. Každá mouka saje vodu trochu jinak, proto nelze uvést přesné množství. Takže tekutiny přiměřeně.

Těsto budeme na rozehřátou pánvičku s troškou oleje opatrně nalévat. Je proto praktické připravit těsto v nádobě, ze které se vám budou lívanečky na pánev dobře lít. Nepotřebujete ani mixér, stačí ingredience jednoduše promíchat vidličkou.

Lívanečky se dají servírovat s moučkovým cukrem, marmeládou, kompotem, zmrzlinou, nutelou, ovocným rozvarem, tvarohem, mákem, praženou pohankou s karamelem… A pokud v receptu vynecháte cukr, můžete je jíst i naslano.

You may also like...