Mrkvičková polévka

Polévky se dají uvařit úplně jednoduše a za pár korun. Doplníme díky nim tekutiny, zvýšíme denní porci zeleniny a když nás večer honí mlsná, je lepší si dát talíř polévky než tabulku čokolády.

Mrkev je mezi ostatní zeleninou výjimečná tím, že je zdravější, když je tepelně upravená. Ze syrové mrkve totiž tělo nedokáže vstřebat tolik betakarotenu jako z té vařené. A navíc je vitamín A rozpustný v tuku, který do polévky dáváme taky. Takže jde se vařit!

  • 2 velké mrkve
  • 3 brambory
  • 3 lžíce tuku
  • 1 lžíce mouky
  • sůl

Mrkev nastrouháme na hrubo, brambory oškrabeme a nakrájíme na malé kostičky. Vše hodíme do hrnce a osmahneme na tuku. Zaprášíme lžící mouky a chvíli smažíme. Zalijeme vodou a necháme cca 20 minut probublávat. Osolíme podle chuti, případně dokořeníme tím, co máme rádi (kurkuma, majoránka, provensálské koření…)

P.S. A kdo je na mrkev či na brambory alergický (ano, takoví lidé skutečně existují), může zkusit jakoukoliv jinou zeleninu.

You may also like...