Pražená pohanka s karamelem

Protože naše tři děti nemůžou pšenici, začali jsme se postupně kamarádit s kukuřicí, rýží a jáhlami. Ale ta pohanka, ta nám dlouhou dobu vůbec nejela. Jasně, je opravdu zdravá, obsahuje hodně bílkovin, vlákninu, rutin na cévy a spoustu dalších minerálů. Jenže ta chuť je prostě příliš výrazná. Tak nějak moc pohanková…

Třeba taková pohanková kaše k snídani. Jako když fakt mám hlad, tak ji sním, ale musím si ji zasypat hromadou granka, abych tu pohankovost aspoň trochu přerazila. Pohanka na slano? Fajn, trošku ujím, ale ta chuť se musí vyvážit něčím výrazným, třeba kysaným zelím nebo sterilovanou okurkou. Navíc převařená pohanka jde trochu do slizka.

Ale jako správně zatvrzelá ženská to nevzdávám a zkouším hledat chutné pohankové jídlo dál. Nakonec to vyhrála pánvičková úprava. Pohance totiž opravdu sluší PRAŽENÍ a KARAMEL. Opražená pohanka s karamelem krásně voní po oříšcích a také tak chutná.

  • pohanka lámanka
  • lžíce másla nebo jiného tuku, který máte rádi
  • lžíce cukru

Na pánvi rozehřejeme tuk, přisypeme pohanku lámanku (přiměřeně) a za stálého míchání pražíme (smažíme) do té doby, než pohanka začne lehce měnit barvu. V té chvíli přisypeme cukr a pražíme dál tak dlouho, až se cukr rozpustí a nalepí na pohanku. Pozor, je to rychlé, nesmíte od pražení odbíhat a polevovat v míchání. Ať se vám to nepřipálí, bylo by to pak nahořklé!

No jo, ale co s praženou pohankou? Možností je bezpočet. Využijete ji jako sypání na sladké pokrmy (kaše, šulánky, noky, sladké nudle, dortíky, záviny, lívance, palačinky…). A když se nikdo nebude dívat, můžete si ji sypat rovnou do pusy.

You may also like...