Pečená cuketa

s cibulí, slaninou (a pstruhem) – 30 minut a hotovo!

Dnes bohužel nemám fotku hotového jídla, jen syrového. A fakt mě to mrzí. To víte, bylo to tak dobré, že jsem to nestačila vyfotit. Dozlatova opečená slaninka se zeleninou a párkem pstruhů vypadala opravdu skvěle. No nic, příště musím být rychlejší. Anebo mě třeba předběhnete vy a dáte do komentáře foto vašeho pekáče. Kdo má alergii na ryby nebo je prostě nemá zrovna k dispozici, může si zapéct jen zeleninu s trochou slaniny.

Pečená zelenina chutná úplně jinak než vařená. Je sladší a voňavější. Kdo četl mou knížku, už ví, že jídla z jednoho pekáče nebo plechu dělám moc ráda. Nemáte zbytečně moc nádobí, pekáč s dobrotami dáte doprostřed stolu a ať si každý poslouží podle chuti. Navíc hospodyňka pak nemusí odbíhat k lince, když chce někdo přidat. A na malé nejedlíky to taky funguje. Vidí, že ostatní si nabírají do talíře, a tak si chtějí nabagrovat do své mističky taky.

Cuketa je v troubě hotová poměrně rychle (20 minut), a tak je dobré s ní péct jen to, co nepotřebuje příliš dlouhou přípravu. Ideálně ryby, anebo jen samotnou zeleninu ovoněnou plátky slaniny. Kdo nechce mít slaninu vysušenou na plech, stočí ji do roličky. Slanina pak bude zvenku křupavá a uvnitř stále vláčná. Takže jak na to?

  • 2 chlazení pstruzi
  • 150 g anglické slaniny
  • 1 střední cuketa
  • 3 cibule
  • citron
  • trocha olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Cuketu i se slupkou nakrájíte na větší kusy, oloupanou cibuli na osminky. Rybu lehce okořeňte v břišní dutině a vložte do ní kousek citrónu. Na rybu dejte plátky slaniny, mezi zeleninu vložte slaninu zatočenou do roliček. Vše osolíte, trošku popepříte a zastříknete olivovým olejem. Pečeme na otevřeném plechu (nepřikryté) na 180 stupňů cca 20 minut. Poté na troubě zapneme horní ohřev (gril) a horkovzduch, aby se na slanině udělala křupavá kůrčička a konce cibule aby zhnědly.

Hladovci si k tomu můžou dát pečivo nebo brambory, ale je to dobré i tak, úplně bez přílohy.

You may also like...