Cuketové zelí

Není to žádná novinka, spousta z vás už to určitě zná. Nastrouhanou cuketu jednoduše podusíme, zahustíme a ochutíme. Někdo má rád kyselejší, někdo zase sladší zelí, to už je na každém z vás. Je to zase rychlovka, žádné hodinové prostoje u sporáku. Kdo umí rychle strouhat, stihne to za 20 minut.

Cuketové zelí přijde vhod, když se potřebujete zbavit většího množství cukety najednou a chcete odlehčenou zeleninovou přílohu k masu. Podobně se dá připravit i kedlubnové zelí, jen pak při strouhání musíte trochu víc přitlačit.

My jsme dneska využili jednu maxicuketu a vyšly nám z ní 4 dospělácké porce. Potřebujete:

  • 1 kg nahrubo nastrouhané cukety (bez slupky)
  • 3 lžíce oleje
  • 1 a půl lžička soli
  • 2 lžíce rýžové mouky nebo 1 lžíce škrobu
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžička cukru

Cuketu oloupeme a pokud máme obrcuketu, vykrojíme vnitřek s tvrdými semeny. Mladou cuketku můžeme nakrájet celou, ta má semínka jemná. Do většího hrnce nalijeme olej a cuketu na něm cca 5 minut za stálého míchání osmahneme. Pak přisypeme sůl, promícháme a přikryjeme pokličkou. Dusíme na mírném plameni 10 minut. Pak už zbývá jen cuketové zelí zahustit a dochutit. V našem případě stačilo poprášit zelí dvěma lžícemi rýžové mouky, promíchat a nechat ještě chvíli probublat. Pokud zahušťujete škrobem, rozmíchejte ho nejdřív v troše studené vody a vlijte pak do zelí. Nakonec dochutíme cukrem a octem. Kdo má rád slanější, ještě trochu přisolí.

You may also like...