Vánočka s ovesnými vločkami

bez lepku, mléka a vajec

Konečně jsem sehnala formu na vánočku, a tak můžeme vesele péct. Musím říct, že to byla dobrá investice. Dobré kynuté těsto pro bezlepkáře totiž musí být řidší než klasické pšeničné. A z řídkého těsta pořádnou vánočku těžko upletete.

  • formu na vánočku (keramická nebo silikonová)
  • 400 ml rostlinného mléka (my jsme dali kokosové z tetrapaku)
  • 1 zarovnaná lžíce psyllia
  • 1/3 lžičky soli
  • 40 g bezlepkových ovesných vloček (kdo má alergii i na oves, dá víc bezlepkové mouky)
  • 100 g cukr
  • 1 vanilinový cukr (20 g)
  • 100 g olej
  • 2 lžíce rumu
  • citronová kůra
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 400 g bezlepkové mouky Doves Farm bílá chlebová (fialová holubička) – použijete-li jinou mouku, upravte množství podle potřeby

Kdo má rád rozinky, dá navíc půl moka šálku rozinek namočených v rumu. Naše děti patří mezi vyrýpávače rozinek, proto peču vánočku bez rozinek.
Do těsta můžete přidat i sekané mandle nebo vaše oblíbená semínka.

  1. V míse smícháme ohřáté rostlinné mléko, psyllium, cukr (i vanilkový), sůl, rum, citronovou kůru, olej, ovesné vločky a necháme pár minut bobtnat. Pak hmotu ještě promixujeme ponorným mixérem, aby se ovesné vločky dostatečně rozmělnily.
  2. Do vlažné směsi přidáme droždí a postupně přisypáváme mouku. Mixujeme ručně nebo v robotu s hákem.
  3. Dobře propracované těsto přelijeme do vymazané formy a necháme hodinu kynout v teple.
  4. Pečeme 1 hodinu na 190 stupňů. Špejle zapíchnutá do těsta by měla vyjít ven suchá.
  5. Vánočku vytáhneme z trouby a necháme čtvrt hodiny stát. Pak ji opatrně vyklopíme. Ze silikonové formy to půjde líp. Máte-li formu keramickou, nejdřív opatrně oddělte okraje od formy pomocí nože.

Dobrou chuť!

You may also like...