Linecké

bez lepku, mléka i vajec

Bezlepkové linecké je sázka na jistotu. Pekla jsem ho raději až dnes, pět dní předem, aby byla větší šance, že vydrží do Štědrého dne. Ale děti ho vyhmátly, když chládlo na plechu, a tak nevydrží ani do zítřka. Tříletá Anežka si přinesla i marmeládu a sama si cukroví potírala. Ta už se v kuchyni neztratí.

Potřebujeme:

  • 120 g tuku (máslo, Alsan nebo sádlo)
  • 60 g cukr moučka
  • 275 g Doves Farm samokypřicí (modrá)
  • 1/2 lžičky psyllia
  • 30 g vody


Vypracujeme vláčné těsto a necháme ho uležet v chladu.

Vyválíme půlcentimetrový plát a vykrajujeme oblíbené tvary. Z tohoto množství těsta vám vyjdou dva plechy.
Pečeme na 180 stupňů a troubu poctivě hlídáme. Jakmile začnou okraje zlátnout, hned cukroví vyndáme ven.

Slepujeme marmeládou, můžeme zdobit i čokoládovou polevou. Děti cukroví rády křupou i suché, i bez marmelády je sladké tak akorát.

You may also like...