Kynutá buchta s ovocem a drobenkou

(bez pšenice, mléka a vajec, lupiny, sóji…)

Další recept pro multiproteinové alergiky z naší kuchyně. Sezónu jahod a začínajících třešní je potřeba využít! A brzy budou na zahradě i meruňky, maliny a borůvky…

Na kynuté těsto potřebujete:

  • 250 g mouky Doves Farm samokypřicí
  • 250 ml vody nebo rostlinného mléka
  • 2 lžíce cukru
  • 4 lžíce oleje
  • 1/3 sáčku sušeného droždí
  • sezónní ovoce (v zimě můžete použít i domácí kompot)

Na drobenku:

  • 4 lžíce másla nebo oleje
  • 60 g moučkového cukru
  • rýžová mouka podle potřeby

Do vlažné vody dáme droždí a cukr, promícháme a přidáme olej a mouku. Vznikne spíš řidší těsto, které necháme v míse zakryté igelitem kynout cca 45 minut. Pak těsto vlijeme na menší pekáč s pečicím papírem a poklademe ovocem. Drobenku si umícháme v misce z tuku a cukru, mouku přisypáváme po částech tak dlouho, dokud nemá drobenka tu správnou žmolkovitou konzistenci. Těsto v pekáči necháme ještě 20 minut kynout a pak šup s ním do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Pečeme cca půl hodiny. Pozor, buchta by měla zůstat na povrchu bílá. Jakmile už zlátne, bývá vysušenější. Ideální čas, kdy troubu vypnout, poznáte tak, že zkusíte vidličkou oddělit část těsta, jestli už je pevné i vevnitř.

Při pečení nemůžeme kvůli alergiím našich dětí používat běžné bezlepkové mouky, ve kterých je lupina, deproteinovaný pšeničný škrob, sója nebo luštěninová příměs. Proto do těsta na sladké pečení dávám nejradši mouku Doves Farm samokypřicí, která obsahuje jen směs mouky rýžové, bramborové, tapiokové, kukuřičné a pohankové plus trošku sody, která těsto nejen nakypří, ale i lépe spojí, aby se bez vajíčka nedrobilo. A na drobenku se mi nejvíc osvědčila mouka rýžová.

You may also like...