Hábová polévka

Moje babička milovala hábovou polévku. Je to polévka, ve které plavou háby (doslova „hadry“), tedy nakrájené zelí nebo kapusta. Teď koncem jara už je k dostání rané zelí a tedy i ideální čas uvařit si pořádnou HÁBOVICI. Na rozdíl od zelňačky, kterou asi znáte, je tahle polévka bez kyselé chuti.

  • 1 menší hlávka zelí
  • 1 vrchovatá lžíce sádla
  • 1 mrkev
  • 3 brambory
  • 1 lžíce mouky (my dáváme bezlepkovou rýžovou)
  • sůl, drcený kmín

Kdo je alergický na mrkev, může ji úplně vynechat. A kdo nesnáší brambory, může místo nich použít jinou zavářku (jáhly, pohanka, rýže).

Zelí nakrájíme na nudličky a osmahneme pár minut na sádle. Zaprášíme trochou mouky, chvilku promícháme a zalijeme cca 2 litry vařící vody. Přidáme sůl, kmín, na kostičky pokrájené brambory a mrkev. Vaříme cca 15 minut, aby zelenina pěkně změkla.

Kdo má doma kojence a chystá mu první příkrmy, může tuto polévku vařit bez soli, dát pak stranou porci pro miminko k rozmixování a zbytek polévky v hrnci dosolit podle chutí.

Chcete-li mít polévku sytou, povařte v ní i na kostky nakrájenou klobásu nebo trochu uzeného masa.

You may also like...