Hlívový guláš

Hlíva ústřičná obsahuje zdraví prospěšné betaglukany, statiny a terpeny, díky nimž reguluje cholesterol v krvi a pomáhá imunitě v boji proti infekcím. Zvyšuje tvorbu červených krvinek a funguje i protizánětlivě a protiplísňově, takže je prospěšná i při ekzémech. A co víc – výborně chutná. Nám se osvědčila v guláších, omáčkách i polévkách.

  • 200 g hlívy ústřičné
  • 500 g masa (vepřové, kuřecí, krůtí, králičí, hovězí…)
  • 1-2 cibule
  • 3 lžíce sádla nebo oleje
  • 3 lžíce mouky (my jsme dali mouku rýžovou)
  • drcený kmín, majoránka, červená paprika, sůl

Nakrájíme cibulku na jemno a osmahneme ji krátce na oleji. Přidáme kousky syrového masa, zprudka opečeme a zalijeme cca 1 litrem vody. Přidáme na drobno nakrájenou hlívu a koření. Maso s hlívou a kořením pomalu dusíme 1 hodinu v hrnci, tužší vepřové nebo hovězí klidně i déle. Ideální je použít tlakový hrnec. V hrnku vody rozmícháme mouku a přidáme ji do už uvařeného masa. Deset minut provaříme guláš i s moukou, dochutíme a pokud je to potřeba, naředíme ještě trochou vody.

Guláš je výborný s kynutým nebo bramborovým knedlíkem, ale můžete ho servírovat i s bramborem, rýží nebo těstovinami.

You may also like...