Jáhlový pilaf s brokolicí

(bez lepku, mléka, vajec a dalších alergenů)

Další jídlo, které vám zabere jen 15 minut vaření a výsledek vás mile překvapí.

Jáhly (proso) jsou přirozeně bezlepková a z výživového hlediska velmi hodnotná surovina. Než se do našich krajin dostala rýže, byly jáhly s pohankou běžnou součástí českého a moravského jídelníčku.

Na jáhlový pilaf pro 2-3 osoby budeme potřebovat:

  • 150 g jahel
  • 1 brokolice
  • 3/4 lžičky soli
  • 1 polévková lžíce tuku
  • 500 ml vody
  • 1 cibule

Jáhly propláchneme teplou vodou a vaříme je v půl litru vody se solí a trochou tuku. Jakmile začne voda vřít, ztlumíme plamen na minimum a vaříme pod pokličkou 10 minut. Doporučuji si nastavit minutku. Pokud totiž na jáhly zapomenete, snadno se vám v hrnci připálí. Hotové jáhly ještě necháme pár minut pod pokličkou dojít.

Do dalšího hrnce dáme vařit v deci vody brokolici rozebranou na malé růžičky. Stačí jen pár minut, aby byla brokolice na skus. Zkušení kuchaři mohou vařit brokolici rovnou s jáhlami. Stačí je přidat k jáhlám zhruba v polovině vaření. Uvařené jáhly smícháme s kousky brokolice a servírujeme buď samostatně, nebo jako přílohu.

A pro fajnšmekry ještě osmažíme dozlatova cibulku, kterou pak pilaf ozdobíme. K pilafu můžete přidat i jakoukoliv jinou zeleninu, ať už vařenou, nebo syrovou. Lze ozdobit i čerstvým pórkem, jarní cibulkou, pažitkou nebo posypat vločkami nori.

You may also like...