Domácí žitný chléb

aneb Když nemůžeme pšenici, ale žito nám nevadí

Pro milovníky zdravého stravování, ale i pro alergiky na pšenici, kteří chtějí vyzkoušet, jestli budou tolerovat místo pšenice žito, je fajn tento recept na domácí chléb. Není však vhodný pro celiaky, protože i žito obsahuje lepek!

  • 500 ml vlažné vody
  • cca 600 g žitné mouky
  • 1 lžíce mletého lněného semínka
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1 sáček instantního droždí
  • kmín, případně i semínka podle chuti (lněná, slunečnicová, dýňová)

Doporučuji použít robot s hnětacím hákem a šetřit si tak ruce i čas.

Do mísy dejte vlažnou vodu, cukr, sůl, ocet, droždí a lžíci mletého lněného semínka. Zapněte na robotu pomalý chod a postupně přisypávejte žitnou mouku. Nechte těsto promíchávat alespoň 15 minut. Poté ho vyklopte na pomoučenou plochu a rukou párkrát překládejte, abyste vytvořili kulatý bochánek. Ten nechte kynout v pomoučené ošatce nebo kulaté míse zakryté igelitovým sáčkem. Žitné těsto je trochu lenivější na kynutí, a tak mu dopřejte dostatek času, klidně 2-3 hodiny.

Chleba pečeme v pekáči nebo hrnci s poklicí. Nejdříve si troubu zapněte na 250 stupňů, dejte rošt do dolní části trouby a na něj vložte prázdný pekáč i s poklicí, aby se nádobí co nejvíce rozžhavilo. Nechte ho tam aspoň 10 minut, ať je opravdu dostatečně rozpálené. Pak velice opatrně pekáč vytáhněte, překlopte do něj nakynuté těsto, rychle zavřete poklicí a šup s ním do trouby. Pečeme zakryté 30 minut. Pak poklici sundáme a dopékáme ješte cca 10-15 minut, aby se chleba vybarvil a kůrka aby byla pěkně do křupava.

You may also like...