Borůvková marmeláda

Úroda kanadských borůvek na naší zahradě je letos opravdu bohatá. Poctivě uzobávají děti, občas i nezvaní okřídlení zloději, ale i tak nasbíráme každý týden i borůvky na koláč, sladké knedlíky a MARMELÁDU.

Výroba marmelády je velmi rychlá. Nejnáročnější část je natrhat aspoň kilo borůvek, ale na to máme doma naštěstí dostatek sběračů 🙂 Samotné vaření marmelády vám zabere už jen 10 minut.

  • 1 kg borůvek
  • 1,1 kg cukru
  • 1 balíček Gelfix Klasik (Dr. Oetker)
  • 9 prázdných skleniček od přesnídávky (s uzávěrem vhodným na zavařování)

Borůvky dáme do většího hrnce, pomačkáme, aby pustily šťávu, a podle návodu na obalu přidáme Gelfix smíchaný se dvěma lžícemi cukru. Povaříme 1 minutu, rozmixujeme ponorným mixérem a poté přidáme cukr. Mícháme a necháme provařit alespoň 5 minut.

Horkou marmeládu rychle přelijeme do připravených skleniček od přesnídávek, pevně utáhneme a položíme dnem vzhůru. Další den skleničky obrátíme a zkontrolujeme, jestli víčka dobře drží – měla by být trochu prohnutá dovnitř.

Pokud máte místo Gelfixu jiný želírovací přípravek, postupujte jednoduše podle návodu na obalu.

Lesní borůvky jsou k zavařování ještě o něco lepší než ty kanadské. Mají sladší chuť a jsou méně šťavnaté, takže budete mít marmeládu o něco hustší a sladší.

You may also like...