Bezlepková tortilla
(bez lepku, mléka, vajec, kvasnic, kukuřice, pohanky, sóji a aditiv) – vhodné i pro osoby s histaminovou intolerancí
My v ČR jsme zvyklí na pořádně nakynuté bochníky chleba, ale v mnoha zemích se k pokrmům přikusují chlebové placky nebo se do placek jídlo přímo zabalí. Jednou za čas si domácí slané placky děláme taky. Příprava je jednoduchá a rychlá. Za 15 minut máte hotovo.
Bezlepkové tortilly se dají koupit už hotové, zatavené v plastu, ale jsou velmi drahé (zhruba 40 Kč za jednu placku) a mohou obsahovat konzervační látky a další aditiva. Podle tohoto receptu vás vyjde 1 tortilla na cca 5 Kč. Stačí jen smíchat pár surovin v misce a plácnout těsto na pánev. Za zkoušku to stojí, co říkáte?
Na 3 placky potřebujete:
- 100 g bezlepkové mouky Doves Farm bílá chlebová
- 1 lžíce lněné mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky cukru
- 1 lžička oregána (nebo jiné koření, které máte rádi)
- 2 prolisované stroužky česneku (pro děti a kojící maminky můžete vynechat)
- 180 ml vody
Všechno důkladně promícháte v misce. Rozehřejete nasucho pánev a nalijete na ni třetinu těsta. Polévkovou lžící nebo stěrkou těsto rozetřete na co nejtenčí vrstvu. Opékáte do křupava, z každé strany cca 1 – 2 minuty.
Podáváme jako přílohu nebo jen tak k večernímu vínku …
Nejnovější komentáře