Dýňová polévka

(přirozeně bez lepku, mléka a vajec)
Teď v zimě se snažíme nahnat vitamíny a minerály z domácích zdrojů, jak to jen jde.
Dýně hokaidó vydrží ve sklepě nebo v garáži až do jara, podobně jako podzimní jablíčka. U nás tedy zrovna moc dlouho nevydrží, protože toho s pěti dětmi spořádáme tolik jako dvě průměrné české rodiny Ale máme kolem sebe dobré duše, které ví, jakými dobrotami nás opravdu potěší. (Nejvíc mě ale každý potěší tím, že si aspoň na hodinu půjčí všechny děti…)
Ale vraťme se k vaření. Tahle oranžová polévka dodá tělu skoro celou abecedu vitamínů a minerálů. A vitamín D a betaglukany, které v zimě potřebujeme na posílení imunity jako sůl, do polévky dodáme pomocí ovesného nápoje Oatie (https://www.nurture.cz/oatie/).
- 1 očištěná střední dýně hokaidó (cca 700 g)
- 2 velké mrkve (lze vynechat, máte-li alergii na mrkev)
- 3 lžíce oleje
- 1 zarovnaná lžička kurkumy
- 1 a půl lžičky soli
- 500 ml vody
- 1 krabička ovesného mléka Nurture Oatie (200 ml)
V hrnci osmahneme na oleji kousky dýně a mrkve a lžičku kurkumy. Vše zalijeme půl litrem horké vody a osolíme. Vaříme pod pokličkou 15 minut. Pak už jen stačí vše rozmixovat do hladka a lehce rozředit ovesným mlékem.
Ozdobíme tím, co máme po ruce – krutónky, dýňová semínka, jáhlové pukance, burizóny, jogurt…
Naši prckové se po téhle polévce můžou utlouct. Hned po vývaru s nudličkami je jejich nejoblíbenější.
Nejnovější komentáře