Vánočka s ovesnými vločkami
bez lepku, mléka a vajec
Konečně jsem sehnala formu na vánočku, a tak můžeme vesele péct. Musím říct, že to byla dobrá investice. Dobré kynuté těsto pro bezlepkáře totiž musí být řidší než klasické pšeničné. A z řídkého těsta pořádnou vánočku těžko upletete.
- formu na vánočku (keramická nebo silikonová)
- 400 ml rostlinného mléka (my jsme dali kokosové z tetrapaku)
- 1 zarovnaná lžíce psyllia
- 1/3 lžičky soli
- 40 g bezlepkových ovesných vloček (kdo má alergii i na oves, dá víc bezlepkové mouky)
- 100 g cukr
- 1 vanilinový cukr (20 g)
- 100 g olej
- 2 lžíce rumu
- citronová kůra
- 1 sáček sušeného droždí
- 400 g bezlepkové mouky Doves Farm bílá chlebová (fialová holubička) – použijete-li jinou mouku, upravte množství podle potřeby
Kdo má rád rozinky, dá navíc půl moka šálku rozinek namočených v rumu. Naše děti patří mezi vyrýpávače rozinek, proto peču vánočku bez rozinek.
Do těsta můžete přidat i sekané mandle nebo vaše oblíbená semínka.
- V míse smícháme ohřáté rostlinné mléko, psyllium, cukr (i vanilkový), sůl, rum, citronovou kůru, olej, ovesné vločky a necháme pár minut bobtnat. Pak hmotu ještě promixujeme ponorným mixérem, aby se ovesné vločky dostatečně rozmělnily.
- Do vlažné směsi přidáme droždí a postupně přisypáváme mouku. Mixujeme ručně nebo v robotu s hákem.
- Dobře propracované těsto přelijeme do vymazané formy a necháme hodinu kynout v teple.
- Pečeme 1 hodinu na 190 stupňů. Špejle zapíchnutá do těsta by měla vyjít ven suchá.
- Vánočku vytáhneme z trouby a necháme čtvrt hodiny stát. Pak ji opatrně vyklopíme. Ze silikonové formy to půjde líp. Máte-li formu keramickou, nejdřív opatrně oddělte okraje od formy pomocí nože.
Dobrou chuť!
Nejnovější komentáře